Home

Achtergrond 288 x bekeken

Forse export Engeland Wellant

Afzetorganisaties leverden dit seizoen circa 20 ton Wellant-appels aan de Britse keten Marks and Spencers.

De keten voerde het nieuwe Nederlandse appelras op als limited edition, een actie rond noviteiten. Na een test in november herhaalde de keten de actie in januari. Daarmee is de uitvoer op bijna een derde van het Nederlandse volume gekomen dat grotendeels naar groentespeciaalzaken gaat, stelt Inovafruitdirecteur Karel van der Linden.

De totale afgezette volumes schat hij op 70 ton. Wat de gemiddelde afzetprijs was dit seizoen, kan hij nog niet zeggen. Telers en afnemers evalueren begin maart het afgelopen afzetseizoen. Van der Linden verwacht dat de middenprijs hoger komt te liggen dan vorig jaar.

De afzetorganisaties hopen komend seizoen meer Wellant naar de winkels van Marks and Spencers uit te voeren. "Ze hebben teruggekoppeld dat ze content waren .Het voldeed aan de verwachtingen." Op twee Britse teeltbedrijven wordt de Wellant nu getest. Toch zal er geen grote aanplant op Britse bodem plaatsvinden, verwacht Van der Linden.

Dit seizoen gingen 124.000 bomen de grond in. Voor het volgende plantseizoen zijn nog 10.000 van de 115.000 bomen beschikbaar. Telers merken vooral dat de huisverkoop succesvol is. het is het engie nieuwe ras waarbij huisverkoop is toegestaan. Toch waren de volumes voor huisverkoop dit jaar beperkter door de afname van de Britse winkels. De teelt van de appel vindt verspreid door Nederland plaats.

Of registreer je om te kunnen reageren.