Home

Achtergrond 135 x bekeken

Forse energiebesparing door inzet van speciale bacteriën

Het toevoegen van speciale bacteriën aan het wortelmilieu van vruchtgroenten moet resulteren in een energiebesparing van zo'n 10 procent.

Deze besparing aan fossiel brandstoffen wordt bereikt door bij lagere temperaturen te telen. Dat zijn de voorlopige uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw in opdracht van het Productschap Tuinbouw in Zoetermeer.

Eén van de mogelijkheden om op energie te besparen is de gewassen in de winter bij verlaagde temperaturen te telen. Bij een gemiddelde verlaging van de kastemperatuur met 1 graad Celsius in de komkommer- tomaten- en paprikateelt wordt de energiebesparing geschat op ongeveer 6,5 kubieke meter brandstof per vierkante meter. Maar normaal gesproken levert deze temperatuursverlaging stress en groeiachterstand op bij het gewas. Door het toevoegen van geschikte micro-organismen wordt verwacht dat planten beter onder deze stressomstandigheden kunnen groeien. Na lang en intensief zoeken zijn bacterie-isolaten gevonden, die inderdaad de gewasgroei stimuleren.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.