Home

Achtergrond 157 x bekeken

Extern personeel en advies kost Rijk 2,6 miljard

De rijksoverheid besteedde in 2006 meer dan 2,6 miljard euro aan extern advies en personeel.

Dat blijkt vandaag uit een rapport van het Regiebureau Inkoop Rijksoverheid dat in het bezit is van het AD.

Dertien ministeries gaven 2 miljard euro uit aan rapporten van externe adviseurs, zoals consultantsbureaus. In de 'Inkoop uitgaven analyse Rijksoverheid 2006' staat onder meer dat het Rijk in dat jaar 800 miljoen euro uittrok voor ict-diensten en -advies. Bijna 400 miljoen ging naar beleidsondersteunend onderzoek en beleidsadvies en 650 miljoen werd besteed aan uitzendkrachten.

Het is voor het eerst dat het regiebureau becijferd voor hoeveel geld het Rijk aan advies en personeel van buiten heeft ingekocht. De Tweede Kamer reageert woensdag geschokt. Een meerderheid van CDA, VVD en SP eist opheldering en maatregelen om de kosten in de hand te houden.

Volgens de partijen kan het niet zo zijn dat aan de ene kant het ambtenarenapparaat wordt afgeslankt en dat aan de andere kant steeds meer extern personeel wordt ingehuurd. Ook minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) waarschuwde vorige week dat extern personeel niet de gaten mag vullen die vallen door de bezuinigingsoperatie van het kabinet.

CDA-Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek: "Vorige ministers hebben ook geprobeerd het inhuren van extern advies terug te dringen. Blijkbaar heeft het allemaal onvoldoende gewerkt. Dit kan zo niet door gaan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.