Home

Achtergrond 161 x bekeken

Energieministers voor opslag broeikasgas

Ministers van olieproducerende landen en olieconsumerende landen zijn het erover eens, dat er meer grootschalige projecten moeten komen om het broeikasgas CO2 op te slaan en dat internationale samenwerking nodig is om dit commercieel haalbaar te maken.

Dit staat in de slotverklaring die delegaties uit meer dan 74 landen, samen goed voor het overgrote deel van consumptie en productie van energie, die drie dagen deelnamen aan een conferentie van het International Energy Forum (IEF) in Rome. Nederland wil bij het ondergronds opslaan van CO2 vooral samenwerken met Noorwegen, het Verenigd Koninkrijk en Saudi Arabië, zei minister Maria van der Hoeven na drie dagen energie-diplomatie, die vooral in het teken stonden van besloten onderonsjes tussen ministers.

Nederland is op 30 juni en 1 juli gastland van een CO2-conferentie. "Het gaat er vooral om, dat we in kaart brengen wat elk van de vier landen kan doen om te komen tot grootschalige CO2-opslag en dat we de witte plekken daarbij gaan invullen'', aldus Van der Hoeven.

De conferentie stond ook in teken van het toenemende belang van aardgas in de energievoorziening. Van der Hoeven had dinsdag nog een gesprek met haar collega uit Qatar, maar wide daarover niet in bijzonderheden treden. Wel is duidelijk dat Nederland tuk is op aardgas uit Qatar, dat in de vorm van LNG per schip naar ons land zou moeten komen.

Deskundigen verwachten dat de prijs van aardgas de komende jaren pijlsnel omhoog zal gaan, omdat landen als China en Japan er een grote behoefte aan hebben en proberen door langjarige contracten de levering veilig te stellen. In de toekomst kan LNG van belang zijn bij de rol die Nederland wil spelen als de 'gasrotonde' van Noord-West Europa. Nu al wordt gas uit Noorwegen en Rusland in ons land opgeslagen en doorgesluisd naar zes andere europese landen.

Van der Hoeven legt in juni de eerste steen voor een LNG-terminal in ons land. De IEF-conferenies worden sinds 1991 elke twee jaar gehouden. De ministers willen voorkomen dat de energieproducerende en de energieconsumerende landen lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Ze tasten in besloten gesprekken af waar gemeenschppeijke belangen zijn. Een daarvan is stabiliteit en voorspelbaarheid van de olieprijzen en het buiten spel zetten van speculanten. De IEF houdt dartoe van maand tot maand cijfers bij over productie, consumptie en voorraden van olie in de diverse landen. De ministers willen dat dit uitgebreid wordt naar de internationale markt voor aardgas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.