Home

Achtergrond 706 x bekeken 5 reacties

'Eenderde varkenshouders stopt voor 2013'

Bijna eenderde van de varkenshouders staakt het bedrijf door de milieu- en welzijnseisen van 2013.

Bovendien verwacht 70 procent van de ondernemers die nog niet aan de regelgeving voldoen financiële problemen om te kunnen voldoen aan de eisen. Dat blijkt na onderzoek van bureau Prosu in opdracht van het blad Varkensbedrijf.

De percentages verbazen Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders niet. "Niet alleen de eisen van 2013, maar ook die van 2010 zullen gevolgen hebben. Het gaat om verplichtingen die je niet kunt terugverdienen. Als je een bijna versleten bedrijf hebt, moet je je afvragen je nog moet investeren. Alleen met voldoende schaal kun je dat eigenlijk terugverdienen."

Het is juist de combinatie van emissie- en welzijnseisen die bedrijven ertoe drijft te stoppen. De meeste stakers zijn vleesvarkenshouders, 37 procent verwacht niet aan de eisen te kunnen voldoen. Ruim 30 procent van de varkenshouders met vleesvarkens zal bovendien minder varkens gaan houden na 2013. Varkenshouders met een gesloten bedrijf zullen het vaakst blijven bestaan

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  burke

  het ontmoedigingsbeleid wat de overheid heeft ingeslagen , de koude sanering die het voor heeft , werp zijn vruchten af. Het zou de overheid sieren de helpende hand te bieden welke de sector zo hard nodig heeft. Van de laatste 10 jaar heeft de sector er slechts 2 jaar genoeg van kunnen verdienen. 8 jaar is er ingeteerd.
  de maatschappij zou eens moeten weten wat voor ellende er in de sector plaatsvindt, alleen maar dicteren wat men moet doen , zonder zich af te vragen of dit allemaal wel betaald kan worden. Het is diep treurig dat dit staat te gebeuren. Waar is een LTO ??????????
  Alleen maar zakkenvullers die de stoelen bezet houden, schaam U!!!!!!!!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Beste Linda,
  Het doet me goed te zien dat iemand die niet uit de varkenssektor komt, toch de moeite neemt om deze artikelen te lezen, maar het gaat wel heel ver om alle milieuproblemen op een hoop te gooien en bij de varkenshouderij in de schoenen te schuiven. Voordat je de volgende keer reageerd zou het de moeite waard zijn je eerst in de achtergrond te verdiepen.
  MRSA komt niet uit varkensstallen. MRSA is een bacterie die zeer moeilijk te bestrijden is. Varkens, kippen, kalveren maar ook je eigen huisdier de hond of kat kunnen dragers zijn van MRSA. De MRSA uit varkensbedrijven is van een ander type als de gevaarlijke ziekenhuis variant...
  Verspilling van voedsel is niet aan de orde. In geen enkele sektor wordt zo efficient met voeders omgegaan als in de varkenshouderij. Dankzij de varkenshouderij worden er grote hoeveelheden grondstoffen gebruikt die overblijven bij het bereiden van humane voeding. De varkenshouderij is heel goed in staat energie op te wekken. Energie uit mest. Dit wordt door de politiek echter niet gesteund.
  En over dierenleed hoeven we het al helemaal niet te hebben. Maak een keer een afspraak met een varkenshouder en ga kijken. Dan kun je zien waar je het over hebt. Daarna wil ik je reakties graag nog een keer horen.

 • no-profile-image

  linda

  als de milieu en welzijnseisen nu al bekend zijn, waarom moeten we dan nog 5 jaar het risico lopen op verspreiding van MRSA bacterie uit die varkensstallen plus het verspillen van voedsel, energie, water, vervuiling van mest, co2 uitstoot. om het over het immense dierenleed maar niet te hebben.

 • no-profile-image

  Hans

  Wat er nu gebeurd in de varkenshouderij , is dat niet heel gewoon?? We hebben het gezien bij zoveel andere ondernemers . Neem de de kleine dorps winkels , ook die hebben het moeten ontgelden tegenover de grote supermarkten. En zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken. Het is zuur en zeker niet leuk als je moet stoppen met je levenswerk, maar neem een beslissing en ga niet lopen zeuren dat het altijd aan een ander ligt .

 • no-profile-image

  Hertogs

  Gelukkig, gelukkig. Zijn we blubberstank kwijt. Die alles vernietigende ammoniak. Ik vind het jammer dat neit twee derde stopt. Nog liever allemaal. Afbreken die stallen en onkruid laten groeien. Komen heel veel bijen op af.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.