Home

Achtergrond 150 x bekeken

EU eist meer van tuinders

De komende jaren wordt de inkomenssteun aan agrariërs meer en meer gekoppeld aan maatschappelijke waarden zoals milieu, landschap, natuur, voedselkwaliteit en dierenwelzijn.

Ook het belang van innovatie wordt onderstreept. Dat staat vermeldt in de Internationale Handelspolitieke Ontwikkelingen 03-2008 d.d. 31-03-2008.

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is tevreden over de conclusies die de gezamenlijke Europese landbouwministers trokken over aanpassingen in het Europese landbouwbeleid. Volgens de minister worden boeren en tuinders meer gestimuleerd marktgeoriënteerd te produceren en tegelijkertijd worden zij meer expliciet beloond voor de extra's die zij de samenleving bieden.

Naast landschap, dierenwelzijn en voedselkwaliteit kan daarbij ook gedacht worden aan maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan, waterbeheer te verbeteren en de voedselzekerheid wereldwijd te waarborgen. De Europese landbouwministers willen ook dat er minder regels voor de agrariërs en overheden komen.

Overigens wil de Franse president Nicolas Sarkozy tijdens het Franse voorzitterschap van de EU (tweede helft 2008) een diepgaande discussie voeren over fundamentele vernieuwing van het Europese landbouwbeleid, niet voor 2013 maar voor 2009.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.