Home

Achtergrond 199 x bekeken 2 reacties

Duitse NMa keurt samenvoegen Plus en Netto af

Het Bundeskartellamt verbiedt de bundeling van de inkoop van supermarktformules Plus en Netto.

Volgens de Duitse mededingingsautoriteiten wordt de marktmacht door samenvoeging te groot. De waakhond kwam in actie na een klacht van het Beierse boerenverbond.

De moederondernemingen van Plus en Netto, Edeka en Tengelmann, gaven eind vorig jaar aan gezamenlijk in te willen kopen. In Nederland koopt Superunie op gelijksoortige wijze in voor een groot aantal onafhankelijke ketens waaronder Spar en Super de Boer.

Moederbedrijven Edeka en Tengelmann vertegenwoordigen een totale omzet van 60 miljard euro en een marktaandeel van 45 procent. Ter vergelijk: Albert Heijn realiseerde in 2007 een omzet van 7,3 miljard euro en heeft een marktaandeel van 30 in Nederland.

Het Bundeskartellamt wijst erop dat een grens moest worden getrokken. Het is in Duitsland niet eerder voorgekomen dat een boerenorganisatie de inkoopmacht van partijen inperkt. In Duitsland, zo schrijft de organisatie in een verklaring, is momenteel al 90 procent van het marktvolume in handen is van zes ondernemingen.

Volgens het Bundeskartellamt maakt de gezamenlijke inkoop de prijzen voor consumenten goedkoper. Boeren betalen uiteindelijk volgens het Bundeskartellamt echter het gelag omdat ze minder mogelijkheden hebben hun waar af te zetten.

De Nederlandse landbouw levert aan beide formules. Aan fruit is bijvoorbeeld aan de Duitse retail voor meer dan 80 miljoen euro geleverd. Voor bijna 30 miljoen euro aan groente stak vorig jaar de grens over.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Karl

    Boeren met marktmacht....

  • no-profile-image

    DJ

    Verstandig besluit van de Bundeskartellamt.

Of registreer je om te kunnen reageren.