Home

Achtergrond 197 x bekeken

Droogte bedreigt belangrijke oogsten in Noord-China

De belangrijkste soja en graanproducerende regio van China staat lijdt al sinds begin dit jaar van ernstige droogte.

Als het half mei nog niet behoorlijk regent staan de oogsten onder druk, aldus het Chinese ministerie van landbouw. Sinds januari viel slechts 2 centimeter regen, aldus persbureau Xinhua.

Dat het lang droog maakt dat de voedselprijzen blijven stijgen. Inflatie is juist de grootste vijand van Chinese stabiliteit. De economische groei, die gisteren 10 procent bleek te zijn, wordt grotendeels teniet gedaan wat sociale onrust aanwakkert.

China geldt als de grootste tarweproducent ter wereld en wereldwijd de op één na grootste maisproducent. De Chinezen gelden bovendien als de belangrijkste importeurs van sojabonen, een steeds lucratievere teelt waarin China graag op termijn autarkisch wordt.

Het nadelige weer is een tegenvaller. Statistici van het Nationale Graan en Oliën Centrum meldden dinsdag dat de tarweproductie bij voldoende vocht stijgt met 1,5 procent tot 107,6 ton. De maisoogst zal minder dan een procent stijgen tot 149 miljoen ton.

De productie van sojabonen stijgt zelfs met 22 procent tot 16,5 miljoen ton. Voor het eerst in drie jaar tijd verwacht de overheid dat boeren fors meer sojabonen gaan verbouwen. Het is daarbij volgens Peking niet onwaarschijnlijk dat het areaal meer verspreid wordt opdat de afhankelijkheid van het Noorden vermindert.

De communisten hebben de laatste 20 jaar door ontbossing en verregaand indammen van rivieren vaker last gehad van droogte. Als tegenmaatregel bouwde het waterreservoirs op, 66 reservoirs in totaal, die nu volledig zijn opgedroogd.

Of registreer je om te kunnen reageren.