Home

Achtergrond 159 x bekeken

Doorbraak in bestralingstechniek kankerpatiënten

Drie grote Nederlandse ziekenhuizen zeggen een doorbraak te hebben bereikt in de strijd tegen kanker.

Ze werken aan een nieuwe bestralingstechniek waarbij gezond lichaamsweefsel beter blijft gespaard en de bijwerkingen veel geringer zijn. Een woordvoerder van het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam heeft vandaag een bericht hierover in Het Parool bevestigd.

Volgens Marcel Verheij, hoofd van de afdeling radiotherapie in het NKI-AVL, kunnen tot 8000 van de bijna 45.000 kankerpatiënten die in Nederland worden bestraald, profiteren van de nieuwe vinding.

Bij de nieuwe techniek worden patiënten met protonen bestraald. Voordeel is dat de straling vrijwel uitsluitend in de tumoren haar vernietigende werk doet en niet daarbuiten. Ook geeft de nieuwe bestralingsmethode minder bijwerkingen.

De verwachting is dat de eerste patiënten met de nieuwe techniek in 2010 of 2011 kunnen worden behandeld.

De nieuwe methode is volgens Verheij geschikt voor de behandeling van keel- en longkanker, en mogelijk ook van maagkanker, prostaatkanker, borstkanker en tumoren in het hoofd en in het oog. Een ander voordeel van protonenbehandeling is dat tumoren met hogere doses kunnen worden bestraald zonder dat de bijwerkingen steeds erger worden. Hierdoor neemt de overlevingskans toe.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.