Home

Achtergrond 191 x bekeken

Cosun raakt nog ruim 2 procent quotum kwijt

Coöperatie Cosun moet in 2010 nog 2 tot 3 procent van het suikerquotum inleveren.

Eind januari legde de Europese Commissie een korting op van 7,6 procent aan Cosun. Dat wordt lager omdat andere Europese fabrieken extra suiker hebben ingeleverd.

De Europese Unie wil de suikerproductie in Europa met 6 miljoen ton laten dalen tot 12 miljoen ton in 2010. Daarvoor is een opkoopregeling ingesteld, waarvan de tweede ronde is afgesloten op 31 maart.

Tot eind januari hadden de Europese suikerfabrieken 4,8 miljoen ton ingeleverd. Op basis daarvan heeft de Europese Commissie alle lidstaten een extra korting opgelegd voor 2010, die voor Cosun neerkomt op 7,6 procent. De Europese suikerfabrieken hebben tot eind maart nog eens zo’n 800.000 kilo suiker ingeleverd.

Het is een ruwe schatting, zei Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer van Cosun, vandaag in Breda bij de presentatie van de jaarcijfers. "Dat betekent dat Cosun in 2010 nog eens 2 tot 3 procent van het suikerquotum moet inleveren." Dat levert volgens Van Campen geen noemenswaardige problemen op voor dochterbedrijf Suiker Unie.

"De toewijzing aan bietentelers van hun basisreferentie komt vrijwel nooit boven 98 procent. Die 2 tot 3 procent korting betekent dat de toewijzing meer richting 100 procent gaat", legt hij uit.

Suiker Unie heeft vorig jaar 89,8 miljoen euro aan heffing betaald voor de herstructurering van de Europese suikerindustrie. Dat
bedrag loopt dit jaar op naar

140 miljoen euro. Dat is nadelig voor het bedrijfsresultaat van Suiker Unie, zegt directievoorzitter Kees Menkhorst. "De druk op de marges bij Suiker Unie blijft zolang in de EU geen balans is tussen consumptie, productie en importen."

Lees ook Incidentele lasten drukken resultaat Cosun

Of registreer je om te kunnen reageren.