Home

Achtergrond 211 x bekeken 4 reacties

Convenant tegen soja uit ontboste gebieden

Vion, Nevedi, Kwetters, de Gebroeders van Beek Groep en Friesland Foods accepteren niet langer soja uit ontboste gebieden. Zij ondertekenden hiervoor vandaag een verklaring.

De vijf partijen, afkomstig uit alle sectoren, gaan een programma opzetten dat waarborgt dat soja voor diervoeder niet afkomstig is uit recent ontboste gebieden in Zuid-Amerika. Het certificeringsprogramma moet gereed zijn voor de eerstkomende Zuid-Amerikaanse oogst in 2009.

Een onafhankelijke nog onbekende door de Nederlandse Raad voor Accreditatie erkende certificeerder zal de soja controleren. Het overgrote deel van de soja die in Europa wordt gebruikt komt uit Brazilië, Argentinië en Paraguay. Volgens milieu-organisaties leiden hoge sojaprijzen mede tot ontbossing in met name het Amazonewoud.

Milieudefensie noemt de actie een goede, maar hopelijk slechts eerste stap. Campagneleider Wouter van Eck is niet geheel tevreden. Van een zelfreinigend vermogen in de sector is volgens hem slechts deels sprake. Van Eck: ”Het is fijn dat deze organisaties nu hun positie in deze materie erkennen. Drie jaar geleden deed een bedrijf als Vion nog alsof ze niets te maken hebben met soja.”

”Niettemin stellen we vast dat dit een goede, maar hopelijk slechts eerste stap is. Men richt zich bijvoorbeeld op gebieden die sinds 2006 ontbost zijn. Wij zien liever dat wordt uitgegaan van 1992. Je kunt acties die strijdig zijn met de wet niet alsnog legitimeren.” Daarnaast hekelt Van Eck het niet opnemen van sociale criteria.

Voorzitter Ad Hectors van De Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) vindt de kritiek onterecht. ”We doen dit in afwachting van verdere afspraken binnen de Ronde-Tafelgesprekken. We willen vaart houden. Meer criteria kunnen zeker volgen, maar daarvoor moet eerst een breder draagvlak komen.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Soy sole

  Wat een vreemde gang van zaken. Dan kun je feitelijk bijna geen landbouwproducten meer gebruiken want daarvoor is overal bos, heide en noem maar op voor ingeleverd.
  Wederom van dat vreemde aflatengedrag.

 • no-profile-image

  Han

  Het initiatief is goed en de intenties ook, maar nu als hier door de grondstof en dus het veevoer duurder wordt? komt dan de regering met hetzelfde verhaal als ten aanzien van GGO producten?
  Nu krijgen deze bedrijven met door middel van de controle "echt" ontbossingsvrije soya. Dan zal een ander de "vuile" soya kopen, misschien wel voor en lagere prijs. Onze veehouders op de achterste benen evenals onze vlees en zuivel exporteurs, de concurentie in geding.
  Ik vrees dat het initiatief geen blijvertje is een land van handelaren, die de WTO bijna dood knuffelen, zal deze concurentie niet willen opbrengen. We zijn nog altijd door de (slappe) knietjes gegaan als er geld gemoeid was met ons ideaal

 • no-profile-image

  Dick

  Heel leuk allemaal, maar via de achterdeur komen de met behulp van deze soja geproduceerde produkten gewoon weer bij de consument terecht.
  Vaak nog weer iets goedkoper, want die soja moet toch ergens naar toe.
  Op den duur zal er evengoed regenwoud gekapt worden, er zal dan de eerste 10 jaar energie gewassen verbouwd worden. Uncle Bush heeft nou eenmaal een energie verslindende maatschappij te voeden.
  Per saldo helpt dit dus alleen wanneer alle landen hier aan mee doen.Dus niet!!!!!

 • no-profile-image

  bezorgde

  We zullen het veevoer toch ergens vandaag moeten halen nu ze van Nederland één grote natuurlijke rioolzuiveringsinstallatie willen maken.
  Het vermoeden had ik al langer, maar volgens ons limburgs vakblad "Nieuwe Oogst" wordt dit nu openlijk aangegeven, volgend uit een analyse van het Natuur en Milieuplanbureau.
  Het is toch krom, wij maken ons druk over de (natuur)grond in het buitenland, en in het binnenland worden de boerengrond straks als zuiveringsmoeras gebruikt om zo als natuurlijke rioolzuivering van het stedelijk gebied en de industrie te fungeren. Foei
  foei, en nog eens foei.

Of registreer je om te kunnen reageren.