Home

Achtergrond 482 x bekeken

Champignonstelers gaan voor alternatieve champost

Champignontelers moeten op zoek naar alternatieven voor de huidige champost en naar snellere broedsoorten.

Dat stelt Roland van Doremaele van de Christiaens Group op een symposium vrijdag in Broekhuizen.
Ongeveer vijftien jaar geleden hielden nog zo’n 900 ondernemers zich bezig met de champignonteelt. Dit jaar schommelt het aantal tussen de 200 tot 250.

Toch blijkt Nederland een belangrijke rol in de handel spelen, verwacht Van Doremaele. "Want Nederlandse telers bereiken een fors hogere productie dan telers in andere landen", stelt Van Doremaele. "Het gemiddelde productieniveau komt wereldwijd niet boven de 0,5 kilogram per persoon, terwijl in Nederland die hoeveelheid op 15 kilogram uit komt."

Om de kwaliteit van de champignons te verhogen schakelen steeds meer telers van verse champignons over op maximaal twee vluchten. Bij snijbedrijven staat een hogere productie per vierkante meter bedrijfsvloer op de prioriteitenlijst. Het normale snijbedrijf heeft maximaal zeven bedden boven elkaar. Bij nieuwe bedrijven hebben met acht, negen of met tien teeltlagen gewerkt.
Om de houdbaarheid te verhogen werken toeleverende bedrijven aan betere rassen en snellere broedsoorten. Tenslotte ligt er voor de sector een grote uitdaging om op zoek te gaan naar alternatieven voor champost. Ongeveer 35 procent van de productiekosten bestaat uit kosten van substraat. "De prijs voor stro als onderdeel van champost rijst de pan uit", stelt Van Doremaele. "Dat leidt in de toekomst ongetwijfeld tot problemen."

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.