Home

Achtergrond 190 x bekeken

CDA eist excuses Eurlings over spitsstrook A1

Het CDA eist excuses van de 'eigen' minister Camiel Eurlings (Verkeer) omdat het zo lang heeft geduurd voor de spitsstrook op de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld is opengesteld.

Fractiewoordvoerder Ger Koopmans zei dit vandaag, vooruitlopend op een spoeddebat dat de Tweede Kamer woensdag houdt over de kwestie. Initiatiefnemer VVD-kamerlid Paul de Krom kreeg brede steun voor zo'n debat.

De bewuste spitsstrook is dinsdag vlak na het middaguur opengesteld, na jaren ongebruikt te zijn na een verkeerde interpretatie van een uitspraak van de Raad van State.

Vorige week concludeerde het ministerie dat de uitspraak uit mei 2004 gebruik van de spitsstrook niet in de weg stond. Koopmans vindt het ongepast dat Eurlings daarbij verwijten heeft gemaakt aan de Raad van State.

Het kamerlid steekt ook de hand in eigen boezem, omdat tal van andere partijen, zoals ANWB maar ook de Kamer zelf, in de tussenliggende jaren de zaak niet hebben opgepakt. "Maar de eerste verantwoordelijkheid ligt bij de minister'', aldus Koopmans.

Afgelopen weekeinde is het weggedeelte klaargemaakt voor gebruik, waarna deze dinsdag na laatste veiligheidstesten open kon. De strook is bepaalde uren van de dag open en verder als er gemiddeld 3000 voertuigen per uur langsrijden. Er mag dan niet harder dan 80 kilometer per uur worden gereden. Als de spitsstrook dicht is, is de maximumsnelheid 120 kilometer.

De Raad van State sprak in mei 2004 uit dat een beroep tegen de nieuwe spitsstrook gegrond was. Toch mocht die open, onder voorwaarde dat er een maximumsnelheid gold van 80 kilometer per uur. Het ministerie moest binnen een half jaar een nieuw besluit nemen over de spitsstrook.

Door allerlei andere procedures kwam het daar niet van, waarna het ministerie tot de slotsom kwam dat de spitsstrook langs de A1 niet gebruikt kon worden. Ten onrechte, bleek vorige week na contact tussen de Raad van State en Verkeer en Waterstaat.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.