Home

Achtergrond 236 x bekeken

Btw bij verkoop voor aanleg weg

Een tuinder verkoopt de grond met opstallen aan de gemeente voor de aanleg van een weg. Om een onteigening te voorkomen gaat de onderneemster akkoord met een schadevergoeding boven op de prijs van grond en opstallen. Zij ontvangt over de schadevergoeding een naheffing voor de omzetbelasting. Ze is het niet eens met deze heffing en stapt naar de rechter. De rechtbank van Den Haag stelt echter de belastinginspecteur in het gelijk op 2 november 2007.

De tuinder verkocht haar grond plus opstallen als zodanig voor €817.000 en ontving daarboven €593.000 schadeloosstelling. De notaris stelt een acte op en vermeldt daarin een bedrag van €112.670 aan btw, waarover hij met de koper en verkoopster niet overlegd had. De laatste twee tekenden de acte wel. De verkoopster stelt dat er geen btw verschuldigd is, omdat de acte geen factuur is en de koper niet omzetbelastingplichtig is.

De rechtbank oordeelde in navolging van de inspecteur dat er wel sprake was van een factuur (op grond van artikel 37 van de Wet op de omzetbelasting dat bepaalt dat een afrekening een factuur wordt als er btw vermeld wordt) en dat verder niet duidelijk is of de gemeente de btw teruggevorderd heeft. Het beroep van de onderneemster wordt niet gegrond verklaard. Ze moet de btw voldoen en mag met de gemeente uitzoeken of de terugvordering mogelijk is.

Lees ook Omzetbelasting en grond een lastige combinatie

Meer informatie Uitspraak Rechtbank ‘s Gravenhage, 11 november 2007

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.