Home

Achtergrond 206 x bekeken 1 reactie

Bijna alle bieten gezaaid

De akkerbouwers hebben bijna alle bieten gezaaid.

Begin deze week was 97 procent van het areaal gezaaid. Door de goede weersomstandigheden van de afgelopen weken is de achterstand ten opzichte van andere jaren redelijk ingelopen, meldt het bieteninstituut IRS. "De gemiddelde zaaidatum ligt dit jaar wel iets later dan normaal."

Vorig jaar was op 16 april vrijwel het hele bietenareaal al ingezaaid, blijkt uit gegevens van het IRS. In 2001 was het voorjaar later. Toen was op 30 april slechts 52 procent ingezaaid.

Volgens het IRS zijn dit jaar een paar percelen bieten overgezaaid. "De meest voorkomende redenen zijn vorst en muizenschade."

In Oost-Brabant is het bieten zaaien het minst ver gevorderd. Daar was maandag 88 procent van het areaal ingezaaid. In de regio Gelderland was dat 92 procent en in Limburg 94 procent. Akkerbouwers in de regio Noordelijk Zand (Zuid-Friesland en West-Drenthe) hebben 95 procent ingezaaid en in de regio Noordelijk Dal/Veen (Oost-Drenthe en Zuid-Groningen) is dat 96 procent. In de rest van Nederland zijn alle bieten gezaaid.

Volgens het IRS is de regen van de laatste dagen welkom. "In verband met droogliggend zaad en hier en daar korstvorming op de grond."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Arend

    Op naar de 100 miljoen ton...!

Of registreer je om te kunnen reageren.