Home

Achtergrond 154 x bekeken

Bekende Chinese dissident de cel in

De prominente Chinese dissident Hu Jia is donderdag in een rechtbank in Peking veroordeeld tot 3,5 jaar cel wegens het aanzetten tot subversie.

Dat heeft zijn advocaat Lu Fangping laten weten. De 34-jarige mensenrechtenactivist moet de cel in omdat hij de Communistische Partij heeft bekritiseerd. Hu verklaarde in eerste instantie onschuldig te zijn, maar volgens het staatspersbureau Xinhua "bekende hij later een misdaad" wat leidde tot de relatief lage straf. Hu's beide raadslieden zeiden dat hij 'excessen' had toegegeven.

De dissident had interviews gegeven aan buitenlandse journalisten over de mensenrechtensituatie in China en kritische artikelen op internet geplaatst. Zijn zaak trok veel internationale aandacht, zowel van westerse diplomaten als van mensenrechtengroepen. Tientallen sympathisanten stonden buiten de rechtbank toen het oordeel werd geveld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.