Home

Achtergrond 543 x bekeken

Bedrijfsopvolger heeft broers en zussen

‘Broer en zus moeten slikken of stikken’, zette Margreet Welink boven haar column op Boerderij.nl, haar tweede column over het onderwerp ‘bedrijfsopvolging’. De eerste aflevering ontlokte al 17 reacties. Het bedrijf overnemen en het de broers en zussen vergoeden volgens de vrije waarde in het economische verkeer is financieel niet haalbaar en fiscaal ongunstig. De columns en reacties geven een indruk wat er om de hoek komt kijken bij de bedrijfsovername.

Margreet Welink betoogt in haar columns dat de broers en zussen moeten meewerken om het bedrijf tegen de agrarische waarde te laten overnemen. In dat geval verleent de fiscus bovendien ook de nodige faciliteiten. Onder de reacties betogen de opvolgers dat zij hard werken om het bedrijf verder op te bouwen, terwijl het geld vooral in het bedrijf gaat zitten. Bij de overname zijn doorgaans clausules opgenomen dat de bedrijfsopvolger niet binnen 10 jaar stopt met zijn bedrijf.

Volgens de columniste gaat er meestal veel aandacht naar de ouders en de bedrijfsopvolger, terwijl er weinig wordt stilgestaan bij belangen en gevoelens van broers en zussen. De adviseurs en de ouders zouden vooral met de nieuwe oudernemer(s) praten, terwijl de overige familie naar verhouding weinig informatie en spreektijd krijgt.

Via de reacties komen verschillende ‘gevallen’ ter sprake. Een opvolger betoogt dat opvolgen niet alleen maar mazzel is, maar ook de kans een bedrijf met grote verliezen en schulden op te bouwen. Een andere opvolger ontdekt op zijn dertigste na zijn jonge jaren van hard werken en via kundig ondernemen het bedrijf fors te vergroten, dat de familie meer geld aan het bedrijf wil onttrekken dan eerder was afgesproken.

Onder broers en zussen kan ook de wens bestaan om te ondernemen, maar dan niet via het bedrijf van ouders. Ook kan het voorkomen dat de kinderen van de broers en zussen nog interesse in het eerste bedrijf krijgen, terwijl de kinderen van de bedrijfsopvolger dat niet hoeven te hebben. Verder blijkt via de reacties al dat kort besproken situaties eigenlijk te weinig zicht op de werkelijke situatie bieden. De columns en reacties zijn te lezen op de website van Boerderij.

Lees ook Zoekresultaten op Agrocount.nl met trefwoord ‘bedrijfsopvolging’

Lees ook Agrocount studiemiddag "Familieverhoudingen in het agrarisch bedrijf in fiscaal perspektief"

Meer informatie Tweede weblog van Margreet Welink op Boerderij.nl over bedrijfsopvolging: Broer en zus moeten slikken (met links naar reacties en eerste weblog)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.