Home

Achtergrond 174 x bekeken

Balkenende ziet grotere rol voor Brazilië

Premier Jan Peter Balkenende denkt dat Brazilië in de toekomst een nog grotere leidende rol in de wereld kan spelen.

Balkenende maakte dat vrijdag duidelijk bij de regeringslunch ter gelegenheid van het staatsbezoek van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva, en diens vrouw Marisa Letícia Lula da Silva.

"razilië heeft alles in huis om zijn rol als wereldspeler van formaat verder uit te bouwen, zowel politiek als economisch'', zei Balkenende op de tweede dag van het staatsbezoek van de Braziliaanse gasten. "Niet alleen voor Zuid-Amerika is een sterk en zelfbewust Brazilië van belang. Ook de wereld is gebaat bij een prominente Braziliaanse rol. U investeert in versnelling van de economische groei. Dat is precies wat nodig is om de toekomst met vertrouwen tegemoet te kunnen zien.''
Balkenende stelde dat Brazilië ,,letterlijk en figuurlijk goud in handen heeft''. "Met een unieke en uitgestrekte flora en fauna, met natuurlijke grondstoffen, met een ideale ligging, met een stabiele bestuurlijke situatie en niet te vergeten met een jonge, optimistische bevolking. Van uw optimistische mentaliteit kunnen we hier in Nederland soms nog wat leren!''
De 62-jarige Lula werd in het najaar van 2002 voor het eerst tot president van Brazilië gekozen. In 2006 volgde een herverkiezing. In Den Haag zei Lula tegen het Braziliaanse staatspersbureau Agencia Brasil dat hij niet uit is op het veranderen van de grondwet om na twee termijnen nog een keer tot president te kunnen worden gekozen. Zijn Venezolaanse ambtgenoot Hugo Chávez heeft dat wel geprobeerd. Ook het Colombiaanse staatshoofd Alvaro Uribe zou aansturen op een wijziging van de grondwet om langer aan de macht te kunnen blijven. "Acht jaar is voldoende om een regeringsprogramma te kunnen uitvoeren'', aldus Lula. Hij zei dat als een iemand zich onmisbaar gaat voelen, dit niet goed is voor de democratie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.