Home

Achtergrond 175 x bekeken

Balkenende: belangrijke top

Premier Jan Peter Balkenende verwacht een "interessante en belangrijke top'', de komende twee dagen in de Roemeense hoofdstad Boekarest.

Balkenende zei dat vandaag voorafgaand aan het informele diner van staatshoofden en regeringsleiders van de 26 NAVO-landen, waarmee de top vandaag is begonnen. Besluiten over bijvoorbeeld de uitbreiding van de NAVO met Kroatië, Albanië en Macedonië worden donderdag pas genomen.

Het kabinet is behalve met Balkenende ook met de ministers Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Eimert van Middelkoop (Defensie) aanwezig in Boekarest.

Balkenende noemde een besluit over verdere toenadering van Oekraïne en Georgië tot de NAVO ,,een politiek gevoelig onderwerp''. De Tweede Kamer voelt er niets voor en ook het kabinet wil het nu nog niet. De Verenigde Staten zijn groot voorstander, maar Frankrijk en Duitsland zijn fel tegen.

Balkenende zei dat hij er in principe wel voor is de twee vroegere Sovjet-republieken toe te laten tot het voorportaal van de NAVO, maar "de ontwikkelingen in die landen maken het niet gemakkelijk dat nu al te doen''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.