Home

Achtergrond 222 x bekeken 3 reacties

Animo voor agrarisch natuurbeheer neemt af

Zonder aanpassing van de vergoeding voor landschapsbeheer zal de deelname van melkveebedrijven, bij een melkprijs van 45 euro per 100 kilo, naar schatting met 20 tot 40 procent afnemen.

Dit blijkt uit een analyse van onderzoeksinstituut LEI. Melkveehouders vormen de belangrijkste groep agrarische natuurbeheerders. De productie van melk wordt aantrekkelijker ondanks stijgende voerprijzen. De bedrijfseconomische inpasbaarheid van agrarisch natuurbeheer neemt af. Grond van zoogkoeien- en andere graasdierbedrijven gaat mogelijk gebruikt worden door melkveebedrijven.

Het aantal melkveebedrijven dat meewerkt aan landschapsbeheer, houdt duidelijk verband met een hogere melkprijs. Een aanpassing van de vergoeding met circa 100 euro per hectare zou de economische inpasbaarheid intact houden.

Voor de deelname van nieuwe bedrijven zal de drempel hoger liggen dan voorheen, omdat de winstmarges over de eerste hectares bij hoge prijzen met een derde afnemen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  de controles zijn ook veel te streng en de sancties zijn te hoog,er hoeft maar iets op papier niet te kloppen dan ben je de subsidie kwijt,dus 3 keer nadenken voor je er aan begint

 • no-profile-image

  Jan

  Beste Wil,

  het probleem in de landbouw is dat het economische onrendabel is. De kostprijs van melk ligt ruim boven de 40 cent. De opbrengstprijs van melk heeft jaren op de 30 cent gezeten en het laatste jaar op 36 cent. Dat er nog steeds boeren in Nederland bestaan komt door liefhebberij voor dieren en familie-erfgoed. Het is vaak noodzakelijk dat vader en moeder het bedrijf voor een habbekras overdoen aan één van hun kinderen. Bij verkoop voor de werkelijke waarde is het onmogelijk om een bedrijf voort te zetten. Ouders en broers, zussen brengen dus een financieel offer om het voortbestaan te redden. Maar aangezien onze maatschappij steeds zakelijker wordt, wordt ook de noodzaak op boerenbedrijven om zakelijker op te treden steeds groter. Ondanks de liefde voor dier en plant worden boeren dus gedwongen om te kiezen voor de meest economische bedrijfsinrichting. En aangezien de markt veel meer vraag naar veilig en goedkoop voedsel ipv natuur lijkt het mij een onvermijdelijke keuze.

 • no-profile-image

  wil

  beste boeren, waar zijn jullie toch mee bezig. Zodra het maar even kan laten jullie de natuur in de steek. Waar zijn de jaren dat de boeren het landschap bouwden, en allerlei natuur kon meeliften met het agrarisch gebruik van het land? Hoe langer hoe meer geldt dat boerenland niet langer alleen maar open is, maar ook leeg en kaal.....
  We worden met z'n allen steeds armer in een lelijke wereld, al is de portemonnee gevuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.