Home

Achtergrond 362 x bekeken

Agrarisch ondernemer van het jaar

De Agrarische Ondernemers van het jaar 2008 ontvingen op 2 april hun prijs uit handen van minister Gerda Verburg. Verder gaven een hoofdprijs van €12.500 en een jury onder voorzitterschap van de voorzitter Raad van Bestuur Wageningen UR naast directeuren en hoofden van diverse bedrijven en organisaties het belang aan van deze uitverkiezing. Consulenten kunnen weer zien waar het heen moet met de agrarische ondernemers.

Winnaars 2008
De ondernemers van het jaar zijn Frank van Kleef en Koert, André en Bart van den Ende. Ze hebben samen een tomatenteeltbedrijf. Dit bedrijf is een van de modernste glastuinbouwbedrijven ter wereld en gevestigd op de nieuwe tuinbouwlocatie ‘Agriport A7’ in Middenmeer. De gelauwerde ondernemers speelden een grote rol bij de ontwikkeling van de tuinbouwlocatie. Na vestiging was er de tegenslag in de vorm van het pepinovirus dat noopte tot ontruiming van het hele bedrijf.

De winnaars spraken de verwachting uit dat de glastuinbouw niet uit Nederland verdwijnt. Uit het juryrapport: “Door hun open opstelling naar overheden en maatschappelijke organisaties maakt deze locatie een succesvolle ontwikkeling door. Dit bedrijf loopt voorop in de sector als het gaat om vermindering van lichtuitstoot en energie. Daarnaast hebben de ondernemers in samenwerking met een onderwijsinstelling een speciaal scholingsprogramma ontwikkeld voor jongeren.”

Publieksprijs
Ook was er een publieksprijs. Deze werd gewonnen door melkveehouders en kaasmakers Wijnand en Claudia de Wit in Montfoort. Visie blijkt uit hun plannen om de stal van 85 koeplaatsen uit te breiden naar 240 melkkoeien en de melk daarvan voor 90% zelf te gaan verkazen. Nu al zetten zij veel kaas af via handelaren, restaurants en verkoop aan huis. De jury: “De modernisering van het bedrijf is financieel mogelijk omdat zij een uitstekend rendement op het bedrijf behalen.”

Spelregels
Elke boer of tuinder die een uitstekende ondernemersprestatie heeft geleverd, kon meedingen naar de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Voorwaarde was wel dat hij/zij zijn/haar hoofdberoep in de agrarische sector heeft en voor eigen rekening en risico een primair agrarisch bedrijf uitoefent. Ook was aanmelding door anderen mogelijk. Deelname was gratis, maar het invullen van de aanvraag kostte wel de nodige tijd, omdat de jury veel wilde weten over het bedrijf.

Bij de beoordeling zijn de belangrijkste criteria de technische en de financiële resultaten, de toekomstvisie van de ondernemer en de vraag of hij of zij verantwoorde risico’s neemt. De jury hield er rekening mee dat het in de ene sector beter gaat dan in de andere, dus keek ze of een bedrijf er binnen zijn sector bovenuit stak.

Organisatie
De verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar werd georganiseerd door het Agrarisch Dagblad met als sponsors ABN Amro, Gibo Groep en Vion. Op de site Agrarischondernemer.nl wordt uitgebreid ingegaan op de prijswinnaars, inclusief die van voorgaande jaren, en de voorwaarden. De site zegt dat de winnaars uit alle sectoren komen, al blijkt de prijs van 2007 ook al in handen van tomatentelers gevallen te zijn. De prijsvraag gaat terug tot aan 1995; tot en met dat jaar zijn de winnaars terug te vinden, met foto.

Meer informatie Agrarischondernemer.nl: Agrarisch ondernemer van het jaar

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.