Home

Achtergrond 157 x bekeken

Advies over nieuw kiesstelsel sterft stille dood

Het kabinet neemt een advies over een nieuwe vorm van verkiezingen voor de Tweede Kamer niet over.

Dat blijkt uit een reactie van de bewindslieden op aanbevelingen van het Burgerforum Kiesstelsel.

Het vorige kabinet vroeg het forum advies over welke kiesstelsel het beste is voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het kabinet ziet onvoldoende aanleiding om het stelsel aan te passen.

Het Burgerforum stelde eerder voor om personen direct in de Tweede Kamer te laten kiezen. Kiezers zouden daarbij zelf mogen bepalen of zij op een politieke partij of een individuele politicus stemmen.

Het kabinet is tegen zo'n aanpassing. Het vindt dat de partijen op die manier te weinig invloed krijgen op wie er voor hen in het parlement komt. Volgens staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken wil het kabinet de democratie juist versterken door de band tussen kiezers en de partijen te versterken. Bovendien wil het geen strijd tussen personen van dezelfde partij tijdens verkiezingscampagnes, omdat dit slecht is voor de stabiliteit van partijen.

Het kabinet neemt wel de aanbeveling over dat kiezers zelf moeten kunnen beslissen waar zij stemmen. Het gaat mogelijk maken dat iedereen in een willekeurig stemlokaal binnen de eigen gemeente een stem kan uitbrengen.

Alhoewel het kabinet het advies van het Burgerforum Kiesstelsel niet volgt, noemt Bijleveld zulke fora wel nuttig om in gesprek met burgers te komen. Vooral voor problemen waar mensen in hun directe leefomgeving mee te maken hebben, zijn fora "een goed instrument'', aldus de staatssecretaris.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.