Home

Achtergrond 722 x bekeken

Aardappelen de grond in tussen uitbottende fruitbomen

Fruitteler en akkerbouwer Piet Verhage (met baard en bril) en een medewerker vullen een pootmachine met Bildtstar-poters.

Verhage benut, net als andere akkerbouwers in de omgeving, het mooie weer om het land op te gaan. Verhage neemt de gelegenheid te baat om zijn aardappelen te poten. Het voorgekiemde pootgoed wordt nog wel met plastic afgedekt. Verhage teelt in totaal 7 hectare Bildtstar-aardappelen. Hij mikt daarmee op de vroege aardappelmarkt. Naast aardappelen teelt hij ook tarwe en bieten. Daarnaast heeft hij 8 hectare peren en 10 hectare appelen. Aan deze fruitbomen is ook goed te zien dat het voorjaar zich laat gelden. De knoppen beginnen uit te botten en het duurt niet lang meer voordat de bomen in bloei staan. Foto Petra Vos

Akkerbouwer Wim Rampen uit Biddinghuizen zaait krulpeterselie. Hij teelt dit jaar 5,5 hectare van het kruid. "Ik teel al heel wat jaren peterselie. Ik zaai het gewas met een eigen machine. Ook zaai ik kruiden bij andere akkerbouwers in het Oostelijke deel van Flevoland. Het zaaien gaat goed op de lichte grond. Maar de zwaardere grond is moeilijk los te krijgen en blijft wat kluiterig. De peterselie verkoop ik aan de Verenigde Nederlandse Kruidendrogerijen (VNK). Die heeft behoefte aan een uitbreiding van het areaal. Er is ruimte om te groeien. De kruidenteelt is geen moeilijke teelt, maar er komen steeds minder gewasbeschermingsmiddelen beschikbaar voor kleine teelten als peterselie", vertelt Rampen. Foto Axipress

De Betuwse fruitteler Toon Vilier inspecteert de bloesem van zijn pruimenbomen. De nachtvorst heeft afgelopen week veel schade veroorzaakt. "Ik schat dat 80 tot 90 procent van mijn Reine Victoria-pruimen bevroren is. De wijnpruimen overleven dit soort vorst altijd. Nu is het afwachten hoeveel straks doorgroeit." Ook de appels en peren op het 17 hectare grote bedrijf zijn aangetast. Vilier beregende nog op tijd, maar merkt dat veel collega-telers te laat zijn.

Medewerkers van proefboerderij Kollumerwaard planten broccoli. De proefboerderij teelt 5 hectare buiten de proeven om. De biologische broccoli gaat naar verschillende afnemers, waaronder The Greenery. De late start van het plantseizoen heeft niet veel gevolgen voor de afzet, verwacht bedrijfsleider Philip Kramer. "Straks krijg je een explosie van broccoli, maar bij biologisch zijn de prijzen goed." Foto Jan Bouwman

Na vijf maanden op stal te hebben gestaan gingen de melkkoeien van Ard van Wees uit Dronten deze week de wei in. Twee weken later dan vorig jaar, eerder zat er vanwege het weer niet in. De veehouder had kunstmest gestrooid met extra zout om het gras smakelijker te maken. Of het werkt? Wie zal het zeggen. "Maar de koeien kwamen volgevreten binnen." Van Wees houdt 150 melkkoeien in Oostelijk-Flevoland. Foto AxiPress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.