Home

Achtergrond 452 x bekeken 6 reacties

Zuivelsector pakt para-TBC en salmonella aan

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO), de LTO-vakgroep Rundveehouderij en het Productschap Zuivel starten dit voorjaar met de aanpak van de ziekte para-TBC en salmonella bij melkvee.

Zij nodigen melkveebedrijven uit om hun dieren individueel te laten testen op para-TBC. De zuivelfabrieken gaan drie keer per jaar een tankmelkonderzoek op salmonella doen. Het PZ betaalt 5 miljoen euro voor het opstarten van het onderzoek.

Para-TBC en salmonella kunnen een grote schade (3.000 tot 6.000 euro per jaar) veroorzaken op melkveebedrijven. Melkveehouders zien de ziekte vaak niet door een lange incubatietijd. "Het is daardoor een lastige en moeilijk te bestrijden ziekte", stelt Gerard Heerink, voorzitter van de NZO-stuurgroep para-TBC en salmonella.

Melkveehouders hoeven dit jaar alleen de kosten voor de monstername te betalen. Daarna moeten zij ook de onderzoekskosten betalen. Hoe hoog die zijn kan de Gezondheidsdienst voor Dieren dit najaar zeggen. Dat bedrag is onder meer afhankelijk van het aantal deelnemers. Dat komt naar verwachting uit op 80 procent van het aantal melkveehouders.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Als men met Paratuberculose was begonnen jaren geleden in plaats van met IBR, dan was men nu nog geloofwaardig geweest. Toen koos men voor de commercie en daardoor krijgt men nu meer weerstand. Heren leer toch eens het belang van de primaire sector voorop te stellen. Aan Paratuberculose had men al veel eerder moeten beginnen!

 • no-profile-image

  Tom

  @gezonde koe: tegen paratbc is geen weerstand op te bouwen, daarmee stel je hooguit de ziekteverschijnselen een tijdje uit.

 • no-profile-image

  gezonde koe

  steek dat geld nu eens in verbeteren van de natuurlijke weerstand van de koe,ipv van de ene ziekte oplossen terwijl de volgende alweer op de loer ligt(BT)

 • no-profile-image

  Piet

  Misschien mogelijkheid om para kastje opnieuw onder de aandacht te brengen,er zijn tenslotte meer mogelijkheden voor veel minder geld.
  zie netwerk energetische landbouw .
  groeten piet

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Inderdaad. Nu worden bij sommige overbezorgde boeren de schapen al geweerd. Dit biedt geen toekomst. Het vee zal steeds gevoeliger worden voor ziektes omdat ze in een steeds meer beschermd milieu gehouden worden.
  De Koeien komen al haast niet meer buiten de stallen gaan in quarantaine . Elk contact met de buitenwereld wordt een potentieel gevaar. Natuur kun je nu eenmaal niet steriliseren, dus beter weerstand opbouwen. of wachten op een grote rampuitbraak, uw keuze!

 • no-profile-image

  .

  Lees dat artikel maar eens goed ja. "De paratuberculose-bacterie heeft een beschermende waslaag, waardoor het buiten een dier lang kan overleven in bijvoorbeeld mest, voer en water; maar sterft snel onder invloed van UV-straling, zoals zonlicht." het streft onder uv licht zoals de meeste bacterien. Dus veel zonlicht in de stal help bij afbraak. Dit zelfde moet bij de varkens eens aan gedacht worden met de MRSA de stallucht over een uv ontsmetter voeren kan hier veel ziektes afdoden.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.