Home

Achtergrond 280 x bekeken 16 reacties

'Zuivelfabrieken moeten melkprijs hoog houden'

Zuivelfabrieken moeten zorgen dat zij ook na de quotumverruiming met 2,5 procent per 1 april van dit jaar een hoge melkprijs uitbetalen.

Zij willen de extra melk van hun leden graag ontvangen, maar moeten het inkomen van de melkveehouders wel op peil houden. Dat stelt voorzitter Peter ten Hoeve van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV).

Volgens hem moet nog blijken hoe de quotumverruiming uitpakt voor het inkomen. "Iedereen in de samenleving vraagt een hoger inkomen. Melkveehouders lopen een risico op een daling van hun melkprijs en inkomen."

Ten Hoeve wil dit jaar liever geen uitbreiding van het melkquotum. "De prijzen liggen sinds een half jaar eindelijk op een behoorlijk niveau en nu komt er al een quotumverruiming aan. Het is de vraag of de afzetmarkt die hoeveelheid extra melk aankan zonder prijsdaling", legt hij uit. De NMV pleit voor een flexibel Europees melkquotum, dat is afgestemd op de vraag naar zuivelproducten in de wereld. "Als er veel behoefte aan zuivelproducten is, mag het melkquotum stijgen."

De LTO-vakgroep Rundveehouderij is daarentegen blij met de uitbreiding van het melkquotum. Voorzitter Siem-jan Schenk is niet onder de indruk van het argument van de NMV, Duitsland en Oostenrijk dat de melkprijs onder druk komt door de hogere productie. "De EU-productie is de afgelopen twee jaar gedaald. De vraag naar zuivel blijft wereldwijd stijgen", zegt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De echte ondernemer heeft zijn plan allang getrokken, die heeft daar echt geen vakbond voor nodig, is trouwens ook meer iets voor werknemers.

 • no-profile-image

  Karel

  Hallo stoere antie LTOBoer,
  Als jij zo'n topondernemer bent zit je toch zeker niet bij die klaagvakbond die zich NMV noemt mag ik hopen??

 • no-profile-image

  bart

  geachte bioboer willi niet te egoistis zijn he. daarbij is een prijsdaling deze tijd van het jaar normaal hij stijgt wel terug.

 • no-profile-image

  Ard

  Ja, gelukkig zitten de echte ondernemers, de echte melkveehouders bij LTO, zij kunnen makkelijk melken voor 27 cent. Ik wens ze veel succes en dat ze maar heel lang heel veel contributie aan LTO kunnen betalen, dan red ik het ook wel. Ik weet bijna 99,99 % zeker dat er meer tevreden NMV-leden zijn over hun aanpak/visie, dan dat de LTO-leden tevreden zijn over zo gewenste extra verruiming, terwijl de noteringen allemaal alweer gekelderd zijn. Het is een kwestie van tijd dat we weer rond de 30 cent zitten te prutsen, en dat met deze voer,kunstmest en diesel/loonwerk/personeelprijzen kan niet lang goed gaan. Nogmaals: LTO+leden veel succes!!

 • no-profile-image

  antie

  nee ik zit niet bij de nmv

 • no-profile-image

  willy

  de prijzen zijn al aan het dalen en dat zal best nog wat harder gaan met die 2,5 % erbij.Alleen de biologische melkprijs blijft hoog door een groot tekort nu.
  Geef daarom een grotere verruiming aan de biologische boer dat stimuleert ook tot omschakeling

 • no-profile-image

  Berend

  Komend jaar wordt cruciaal of de markt
  een hogere melkaanvoer aankan, d.w.z. zonder prijsverlagingen.
  Is dit niet het geval, dan heeft LTO de markt goed ingeschat en wordt ik direct
  weer lid van LTO. Voorlopig heb ik hier
  echter geen vertrouwen in en krijgt de NMV het voordeel van de twijfel.
  Moet echter zeggen dat mijn vertrouwen in LTO de laatste jaren tot het nulpunt is gedaald.

 • no-profile-image

  koeieboer

  Helemaal met Gerrit eens, die LTO het nog nooit es 1 keer iets nuttigs voor de boeren gedaan. En dan die Siem, dat is ok een geval apart.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ard, als overtuigd NMV lid had ik toch 100% gezegd. Maar de eerste tekenen van voortschrijdend inzicht bij de NMV komen al; "NMV niet principieel tegen uitbreiding melkproduktie". NMV begrijpt dus toch wel dat de prijsvorming niet alleen door Europa bepaald wordt.

 • no-profile-image

  DDB

  wederom geld :
  Langzaam Ten Onder

 • no-profile-image

  gerrit

  de lto is ook geen belangenorganisatie, die kijkt teveel naar alle elementen: natuur, burger etc. Die belangen moeten de burgers en natuurfreeks maar op zich nemen en LTO moet vechten voor de boeren

 • no-profile-image

  antie

  ha ha ha die lto boeren zijn net fabrieks arbijders met de ogen dicht achter elkaar aanlopen

 • no-profile-image

  gli

  Die melkveehouder uit Friesland lijkt me een echte!
  Marktgericht produceren zal zijn credo zijn. Zijn buurman die het misschien net niet kan bolwerken voor een lage prijs?
  Tsja, pech gehad heeft ie! Laat ie maar werknemer worden dan kun hij ook lid worden van een vakbond!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Leuke oneliner over LTO, maar vertel eens hoezo. Leg dan eens uit hoe we de import van goedkopere melk(produkten)kunnen tegenhouden om de melkprijs in de benen te houden, en dit zonder de export van landbouwprodukten de nek om te draaien en zo Langzaam Ten Onder te gaan.

 • no-profile-image

  LTO lid

  Beste Berend, ergens klopt er dan toch iets niet. Als de NMV/DBB, volgens eigen zeggen, door haar acties de melkprijzen naar een hoger niveau heeft gebracht dan heeft dit toch niets te maken met de melkaanvoer?

 • no-profile-image

  gert

  doc moet de rug recht houden

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.