Home

Achtergrond 196 x bekeken 1 reactie

'Zetmeelaardappelteelt moet in ruimere rotatie'

De zetmeelaardappelteelt moet van een een-op-twee naar een een-op-drie rotatie.

Dat stelt de NAV-afdeling Veenkoloniën. "Zo voorkom je dat telers op eigen houtje aandelen van de hand doen en pak je ontevredenheid in de sector collectief aan", verklaart NAV-er Jos Steenhuis.

Bovendien is een minder intensieve teelt beter voor het milieu, de bodem en de ziektedruk. En bij een een-op-drie rotatie hebben telers plek voor een ander gewas, zoals graan. "Wij zijn er als NAV niet blij mee dat boeren individueel aandelen gaan verkopen", legt Steenhuis uit. "Als dan blijkt dat het niet op een normale manier lukt, probeert een aantal het zelfs op marktplaats. Maar je hebt nou eenmaal leveringsplicht."

Akkerbouwers lonken volgens Steenhuis naar andere gewassen vanwege ontevredenheid over de prijs. "Die prijs kan hoger. Als de graanzetmeelprijs stijgt, moeten zetmeelaardappelen meekunnen. Als dat lukt, is de aardappelteelt in de Veenkoloniën best interessant. Daar gaan wij van uit."

De NAV concludeert dat er beter collectief kan worden geopereerd als iedereen van mening is dat er iets moet gebeuren. "Misschien is het de enige manier om de aardappelteelt in Nederland in de benen te houden.

Avebe-woordvoerder Johan Russchen heeft zich nog niet in het idee verdiept, maar benadrukt dat Avebe een coöperatie is waaraan leden dienen te leveren. "Ik denk niet dat Avebe problemen heeft of krijgt met de levering."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Jan Bakkers

    Zetmeelaardappels telen is al heel interessant. Een gemiddelde prijs van boven de 7 euro. Dat is meer dan consumptie teelt. En minder fabriekrs telen betekent minder aardappels voor Avebe. Er elk procent minder quotum vulling bij avebe kost de teler een paar euro per ton. Kortom een slecht plan van de NAV. Het wordt tijd dat deze club de belangen van de boeren in dit gebied een gaat dienen ipv van goedkoop over de rug van Avebe te scoren

Of registreer je om te kunnen reageren.