Home

Achtergrond 149 x bekeken

'Winkel open op Goede Vrijdag moet keuze zijn'

Winkeliers moeten zelf kunnen bepalen of ze op de avond van Goede Vrijdag open of dicht zijn.

Dat bepleit de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vandaag. "Geef hen toestemming zelf te bepalen of ze open zijn'', aldus een woordvoerder. Nu moeten winkeliers hun winkels volgens de wet om 19.00 uur sluiten.

De raad bepleit dat de Winkeltijdenwet uit 1996 op dit punt wordt geëvalueerd en aangepast. "De wet is oubollig en gebaseerd op consumentengedrag van toen. Dat is behoorlijk veranderd'', aldus de woordvoerder.

De raad merkt dat veel consumenten niet begrijpen waarom de winkels gesloten zijn. Bovendien zijn er ook veel winkeliers die hun winkels willen openen. De raad wil dan ook dat winkels in plaatsen waar vrijdag een koopavond is zelf mogen bepalen of ze op Goede Vrijdag open zijn.

Vakbond FNV Bondgenoten reageert verbaasd op de oproep van RND. "In 2006 is de wet geëvalueerd en toen was het geen punt. Beetje vreemd dat ze er nu mee komen'', aldus een woordvoerster. De vakbond is niet tegen verruiming van de winkeltijden maar wil van werkgevers de garantie dat het werken op speciale dagen vrijwillig is voor het personeel.

Bestuurder Geert Rijzinga van vakbond CNV doet de oproep van de RND af als 'gezeur'. "Dit is echt het oude liedje, want ze krijgen hun zin niet. Dat krijgen wij ook wel eens niet.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.