Home

Achtergrond 186 x bekeken

Werkstraf voor vrouw die tasjesdief doodreed

De rechtbank in Amsterdam heeft Germaine C., de vrouw die in januari 2005 in Amsterdam een 19-jarige tasjesdief doodreed, veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.

Ook krijgt de vrouw een voorwaardelijke ontzegging van haar rijbevoegheid van zes maanden met een proeftijd van twee jaar.

Volgens de rechtbank is C. schuldig aan "zeer onvoorzichtig rijgedrag'' waardoor de tasjesdief is te komen overlijden. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste vorige maand nog 2,5 jaar gevangenisstraf. De officier van justitie vond dat de vrouw veroordeeld moest worden wegens doodslag door gevaarlijk rijgedrag. De rechtbank sprak haar daarvan vrij, omdat zij niet bewezen acht dat de vrouw de jongen opzettelijk wilde doodrijden.

Hoewel de rechter van mening was dat een slachtoffer van diefstal een gestolen goed terug mag pakken, is de manier waarop dat hier is gebeurd "niet proportioneel''. "De vrouw is te ver gegaan in de wijze waarop ze haar tas terug wilde krijgen'', oordeelde de rechtbank. Die verwierp daarom ook het verweer dat C. niet anders kon en achtte bewezen dat zij op een smalle weg met een hoge snelheid en weinig zicht achteruit is gereden.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank niet alleen rekening gehouden met de beroving die aan het fatale ongeval vooraf ging. Ook het rapport van een psycholoog, waarin staat dat de vrouw enigszins verminderd toerekeningsvatbaar is en het tijdsverloop, het duurde drie jaar voordat het proces uiteindelijk plaatsvond, wogen mee. Bovendien is C. volgens de rechtbank ongewild een bekende Nederlander geworden door de massale belangstelling in de maatschappij en media.

De 46-jarige C. werd op de bewuste avond van 17 januari beroofd van haar handtas door Ali el B.. De jongen griste die uit haar auto en wilde er samen met een vriend op een scooter vandoor gaan. De vrouw pikte dit niet en reed met haar voertuig achteruit achter hen aan de Derde Oosterparkstraat in. Ze raakte daarbij de brommer, waarop El B. klem kwam te zitten tegen een boom en ter plekke overleed.

C. gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat heeft haar advocaat Cees Korvinus laten weten. Volgens hem kan de vrouw pas een streep onder de zaak zetten als ze is vrijgesproken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.