Home

Achtergrond 214 x bekeken

Water uit rookgassen energiezuinig terug te winnen

De rookgassen van een kolengestookte centrale kunnen op een energiezuinige manier worden ontdaan van water.

Het water is opnieuw te gebruiken voor de opwekking van elektriciteit. Dat kan dankzij een filter van kunststof, ontwikkeld aan de Universiteit Twente. Onderzoekers noemen de eerste duurtest van 5300 uur in een elektriciteitscentrale veelbelovend.

Deze polymeermembranen bieden tevens kansen voor het verwijderen van CO2 uit deze gassen, schrijven de onderzoekers in de Journal of Membrane Science.

Als rookgassen afkoelen vóórdat ze de atmosfeer ingaan, dreigt de waterdamp te condenseren en ontstaan waterdruppels die veel agressieve stoffen meedragen en tot corrosie kunnen leiden. Om het water toch als damp de atmosfeer in te sturen, worden de gassen op dit moment extra verwarmd. Daarbij gaat kostbaar water verloren en bovendien kost dit energie.

Door membranen te gebruiken om het water uit het gas te halen, wordt de extra energie die hiervoor nodig is bespaard. Bovendien is het afgevangen water opnieuw te gebruiken. Op deze manier wordt dus indirect ook de CO2-uitstoot beperkt, omdat er minder energie geproduceerd hoeft te worden. Bij de productie van energie komt immers CO2 vrij.

Stikstof, waaruit 70 procent van het rookgas bestaat, krijgt geen kans door het filter met een hoge waterwaterdoorlaatbaarheid door te dringen. Het filter is bestand tegen agressieve bestanddelen in rookgassen, zoals scherpe gips- en asdeeltjes en zure componenten. Na de eerste duurtest waren er volgens de onderzoekers nauwelijks beschadigingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.