Home

Achtergrond 207 x bekeken

Warmtewisselaar bij bollen rendabel

Een centraal retoursysteem met een warmtewisselaar kan energie besparen op bollenbedrijven.

De investering kan in enkele jaren worden terug verdiend. Op het bloembollenbedrijf Th Apeldoorn in Egmond Binnen is in 2006 zo’n systeem geïnstalleerd in een bewaarcel voor hyacinten, meldt adviesbureau DLV. Het systeem heeft in 2006 geleid tot een besparing op het gasverbruik van 50 procent. In 2007 was het verbruik 64 procent gedaald. "Vooral in perioden waarin het verschil tussen de buitenlucht en de cellucht niet te groot is, was de besparing hoog. Zo is in de tweede helft van juli een gemiddelde besparing bereikt van 79 procent."

De financiële besparing kwam in 2006 op ongeveer 1.200 euro. In 2007 kwam de besparing op 2.500 euro, stelt DLV. "Met de besparing in 2007 zou de warmtewisselaar in zes jaar worden terug verdiend. De gemiddelde besparing over deze twee jaar geeft een terugverdientijd van negen jaar."

Of registreer je om te kunnen reageren.