Home

Achtergrond 163 x bekeken

WTO-retoriek

De Europese Unie heeft plotseling haast met het afronden van de zogeheten Doha-ronde, de al jaren voortslepende WTO-onderhandelingen over vrijere wereldhandel.

Een meerderheid van de lidstaten is bang dat een akkoord verder uit het zicht raakt als de inwoners van de Verenigde Staten bij de presidentsverkiezingen een Democraat kiezen.

De Europese handelsministers reageren daarmee op recente uitlatingen van de Democratische kandidaten Barrack Obama en Hillary Clinton. Die twee lijken terughoudend te zijn wat betreft vrijhandel. De Europese politici zijn wel erg snel in hun conclusie: om grote groepen kiezers aan zich te binden, is het handig voor beide Democratische kandidaten de kaarten tegen de borst te houden. Clinton en Obama zijn liberaler dan zij zich nu in de campagne voorstellen.

De aanzet tot haast is ook gekunsteld. De Europese Unie is allesbehalve eensgezind en staat zo zelf een akkoord in de weg. Elke stap die Brussel zet, wordt door de Fransen bijvoorbeeld aangevochten. Met name bij de landbouwhandel is sprake van meningsverschillen.

Nederland neemt daarbij een bijzondere positie in. Staatssecretaris Heemskerk stelt dat Nederland als agrarische handelsnatie louter belang heeft bij opener grenzen. Dat valt in tal van sectoren echter te bezien. De WTO-ronde blijft zo steken in retoriek. Iets waar met name de arme landen, waarvoor deze ronde bedoeld is, niets aan hebben.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.