Home

Achtergrond 197 x bekeken

WTO-partijen eens over weg naar akkoord

Terwijl de LTO nieuwe WTO-afspraken vergelijkt met een uitverkoop, zijn de onderhandelaars het eens over het te volgen pad naar een akkoord over landbouw en industriële goederen.

Een akkoord dat de wereldeconomie jaarlijks 70 miljard euro kan schelen. De zogeheten Doha-ronde duurt al bijna acht jaar, vrijwel net zo lang als de fel bekritiseerde Uruguay Ronde. Het WTO-secretariaat wil per se dit jaar tot een akkoord komen.

Dit is niet onbelangrijk: volgens een op donderdag gepubliceerde economische studie van Australische en Britse wetenschappers kan een deal 120 miljard dollar (70 miljard euro) aan voordeel opleveren. Wellicht precies wat de wereldeconomie op dit moment nodig heeft.

Een WTO-handelswoordvoerder was gisteren positief tegenover persbureau Reuters: "het is duidelijk dat betreffende een aantal zaken de inzichten naar elkaar toe schuiven, en dat overeenkomst over landbouw en industriële goederen een voorwaarde is voor succes op andere terreinen."

Hij deed de uitspraken nadat zijn baas, directeur-generaal Pascal Lamy, de ambassadeurs ontmoette van onder meer de VS, EU, India en Japan.

Wanneer de partijen het eens worden wordt een belangrijk probleem vermeden: het arriveren van een nieuwe regering in de Verenigde Staten.

Voor het zover is moeten verschillende technische zaken geregeld zijn. Zo eisen ontwikkelde landen bescherming van bepaalde productgroepen tegen goedkope import. Op dit moment hebben netto importeurs van voedsel data overlegd die exporterende landen bekijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.