Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Vrije uitloop en biologische eieren populairder in 2007

Nederlandse consumenten kopen steeds meer eieren uit vrije uitloop of biologische systemen.

Dit blijkt uit cijfers van de Productschappen Vee Vlees en Eieren (PVE). De aankoop van eieren uit beide systemen nam in 2007 ongeveer 35 procent toe. Het gaat echter nog steeds om zeer beperkte hoeveelheden vergeleken met scharreleieren. Hierdoor geeft de procentuele toename een ietwat vertekend beeld.

De grote toename van scharreleieren lijkt achter de rug. Door de hogere prijs stegen de bestedingen nog met 4,5 procent, in volume steeg het aantal scharreleieren echter nog maar 1,7 procent. Toch is 83,8 van de gekochte eieren afkomstig uit een scharrelsysteem, vergeleken met ongeveer vijf procent voor vrije uitloop en biologische eieren tezamen.

De consumptie van kooieieren neemt in Nederland alsmaar verder af. In 2007 was slechts elf procent van de aangekochte eieren afkomstig uit een kooisysteem, ten opzichte van 52,6 procent in 2001. In het buitenland is dit beeld heel anders, in Duitsland bijvoorbeeld is nog bijna 40 procent van de eieren een kooiei. Het aandeel van scharreleieren en de overige alternatieve systemen is daar vergelijkbaar met ongeveer 30 procent.

In totaal kochten Nederlanders in 2007 iets minder eieren dan in 2005, het vorige peiljaar, Door de hogere prijzen ging er desondanks toch meer geld in eieren om.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    koelewijn

    vermeld dat er geen kooi eieren meer in de winkel verkoct worden

Of registreer je om te kunnen reageren.