Home

Achtergrond 205 x bekeken 2 reacties

Voetzoollezer verraadt kippenleven

Een kippenvoetzoollezer in de kuikenslachterij verraadt of de daar aangevoerde kippen een goed leven hebben gehad.

Als de lezer verwondingen aan de kippenpoten opmerkt, wordt de pluimveehouder ingelicht dat er iets mankeert aan het welzijn van zijn dieren. Als kippen kwetsuren aan de zolen van hun poten hebben, bewijst dat dat het beest op te natte grond heeft geleefd. Verwondingen aan kippenpoten gelden als een internationale graadmeter voor het welzijn van pluimvee. Wetenschappers van de Wageningen Universiteit, een pluimveeslachterij en een technologisch bedrijf hebben daarom een volautomatische kippenvoetzoollezer ontwikkeld, zo maakte de instelling bekend.

De kippenvoetzoollezer is een camera die aan het begin van de slachtlijn staat. De camera maakt beelden van de afgehakte kippenpoten. Speciale software in de camera telt en classificeert eventuele verwondingen.

In de Scandinavische landen worden kippenpootkwetsuren al langer met de hand geteld. Omdat de methode het kippenwelzijn verbetert, hebben het ministerie van LNV en het Productschap voor Pluimvee en Eieren geld gegeven voor de ontwikkeling van een volautomatische lezer. Zowel de pluimveehouder als kippen hebben baat bij de vinding, stellen de onderzoekers. De kippen groeien beter als ze geen voetzoolpijn hebben en de kippenboer krijgt daardoor gezondere en grotere beesten voor de slacht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gerard

  Best broedei,

  Vergeet niet de invloed van de voerprijs, deze bepaalt nml. de kwaliteit van het voer.
  Bij een hogere grondstoffenprijs zijn onze vrienden, de voerboeren (degenen die, ongeacht wat de markt doet, altijd!!! verdienen) geneigt om wat meer goedkopere grondstoffen in de ketel te gooien zoals o.a. vet.
  Dit is een heel belangrijke reden dat stallen af en toe niet droog te krijgen zijn!!

 • no-profile-image

  Broedei

  Het is belachelijk voor woorden. Subsidie voor een voetzool lezer.
  Welicht is het interesanter hier een daar een boer een goede bril te geven. Want deze heeft alang gezien dat hij een natte stal heeft.
  Daarnaast is het goed in de situatie dat de boer de stal niet droog krijgt, enige subsidie te geven op het inhuren van een goede klimaatdeskundige en instalateurs verplichten hun instalatie bij wet goed in te regelen. Helaas blijkt in de praktijk vaak dat heel wat bedrijfsbegelijders maar wat uit hun nek kletsen, met de boer mee, of ze hebben er zelf totaal geen inzicht en en overzien het gehele klimaat verhaal niet.
  De basis is en blijft een juist ingerichte stal. Is hier wat structueel aan mis, zal dit vaak in eerste instantioe leiden tot natere stallen, dus meer voetzool beschadiging.
  Voetzoollezers is dus zoiets als met een emmertje water de zee willen legen.

Of registreer je om te kunnen reageren.