Home

Achtergrond 157 x bekeken

Verhagen: geen kort geding tegen Wilders

Het kabinet is niet van plan naar de rechter te stappen om te proberen de anti-Koranfilm van PVV-leider Geert Wilders verboden te krijgen.

"We hebben gekeken naar de mogelijkheden en die zijn er niet", aldus minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vandaag.
De CDA-bewindsman reageerde op uitlatingen van zijn partijgenoot minister van staat Hans van den Broek. Die wil dat het kabinet een kort geding aanspant tegen Wilders. De rechter zou dan moeten bepalen wat zwaarder weegt: de vrijheid van meningsuiting of het landsbelang, zei Van den Broek dinsdagavond tegen de tv-zender Het Gesprek.

Volgens Verhagen kan zo'n preventieve toets bij de rechter niet. Hij voegde er aan toe dat premier Jan Peter Balkenende Wilders duidelijk op zijn verantwoordelijkheid heeft gewezen voor de gevolgen van de film.
CDA-Tweede Kamerlid Sybrand van Haersma Buma noemt de bezorgdheid en de oproep van Van den Broek ,,heel begrijpelijk''. Hij veronderstelt dat de oud-minister van Buitenlandse Zaken en voormalig eurocommissaris veel internationale contacten heeft. "Hij zal dus, net als wij, voortdurend geconfronteerd worden met de vraag: hoe kan dit in Nederland?''.

Maar Van Haersma Buma vindt ook dat Wilders door het kabinet en de Tweede Kamer nadrukkelijk is gewezen op de risico's van zijn film. Het Kamerlid gaat ervan uit dat het kabinet de juridische mogelijkheden voldoende onderzocht heeft en dat een verbod vooraf niet haalbaar is. "Je moet als overheid niet op goed geluk een actie starten.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.