Home

Achtergrond 292 x bekeken 9 reacties

Verdroging in Nederland minder ernstig dan gedacht

Nederland is minder droog dan gedacht.

De werkelijke grondwaterstand komt vaak niet overeen met wat apparatuur aangeeft. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra, een onderzoeksinstituut van Wageningen Universiteit.

Volgens de wetenschappers vormt verdroging in Nederland een serieus probleem, met name vanwege de onttrekking van grondwater ten behoeve van de landbouw, industrie en drinkwatervoorziening.

Uit het Alterra-onderzoek blijkt echter dat de feitelijke situatie vaak afwijkt van wat de in de laatste decennia ingevoerde apparatuur aangeeft. Een verkeerd ingeschatte grondwaterstand kan leiden tot een lagere vergoeding voor boeren.

Ook hoeven buffergebieden rond natuurgebieden in sommige gevallen minder groot te zijn dan voorheen. Maatregelen tegen verdroging hoeven minder draconische vormen aan te nemen.

Het anti-verdrogingsbeleid hoeft niet op de schop, aldus Alterra, maar meer kennis leidt wel tot meer doelgerichte acties waarvoor meer draagvlak kan worden gecreëerd bij boeren en natuurorganisaties, aldus Alterra.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  vd water

  Er is dus weer eens niets aan de hand,alweer 10 jaar voor de gek gehouden!Over een paar jaar blijkt ook dat het hele co2 verhaal een grote leugen is.

 • no-profile-image

  gerard

  co2? wat is dat?

 • no-profile-image

  ton

  Hoe kun je als onderzoeker nou in hemelsnaam beweren dat beleid waarvan ondernemers nadeel ondervinden niet op de schop hoeft terwijl je zelf constateert dat de uitgangspunten niet kloppen? Daarbovenop waren het juist de onderzoeksrapporten van weleer die de rugdekking boden voor anti-verdrogingsbeleid cq de vrijbrief voor natuurontwikkeling. Ik kan dit dus niet anders meer uitleggen dan dat beleidsmatig aangerommeld wordt als gevolg van inhoudelijk rammelende rapporten. En het niet aan een onderzoeker te bepalen of beleid aangepast moet worden!

 • no-profile-image

  Martin

  Niks nieuws dus. Nederland word steeds natter i.p.v. droger en dat gaat sneller dan verwacht.

 • no-profile-image

  Theo

  Op de meeste plaatsen is de verdroging verbetert. De waterschappen dachten, we maken diepe sloten en weinig stuwen dan hebben we nooit geen wateroverlast. Laat de boeren in een droge periode hun gewassen maar beregenen, dan hebben wij het gemakkelijk. Het was allemaal doorgeslagen, eerst veel te nat door verwaarlozing van de watergangen en later, door hun ingrijpen een enorme verdroging. We hebben bijna 20 jaar gevochten om een goede waterbeheersing. Dit om verdroging te voorkomen en de gronden goed berijdbaar moeten zijn. Dit is op veel plaatsen goed aangepast. Maar helaas ze slaan op veel plaatsen weer totaal door. Voor natuur zetten ze de waterstand veel zo hoog dat er de hele omgeving er weer last van heeft. Dit is zeer nadelig, er is dan geen buffer in een periode met te veel regen. Er zijn veel rapporten gemaakt, ze zijn vaak maar voor een klein gebied representief. Daardoor ontstaan ook de grote fouten. Want er worden wel beleidsbeslissingen op genomen.

 • no-profile-image

  farmer

  Maar dit wisten we al lang!!!

 • no-profile-image

  gert

  zo worden we weer voor de gek gehouden door zgn.wetenschappers

 • no-profile-image

  pipo

  hier verzuipen we

 • no-profile-image

  iemand

  nederland verdroogt ? hoe verzinnen ze het ! er altijd nog grote delen van Nederland waar het veel te nat is

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.