Home

Achtergrond 200 x bekeken

Vakheffing voor bloembollentelers omlaag

De vakheffing voor bollentelers daalt vanaf 1 juni van 1,5 naar 1,3 procent.

De reden voor de heffingsverlaging is de vermindering van de bijdrage van het Productschap Tuinbouw (PT) aan de Bloembollenkeuringsdienst (BKD). Dat besluit nam de sectorcommissie bloembollen dinsdag. Formeel moet het bestuur van het PT de verlaging nog goedkeuren. Het voorstel staat op 25 maart op de agenda.

In 2007 ontving de BKD voor de exploitatie zo’n 2,8 miljoen euro van het PT. Dit jaar valt deze bijdrage ongeveer 1,3 miljoen euro lager uit. Hierdoor kan de vakheffing met 0,2 procentpunt omlaag. Bollentelers financieren de keuringsdienst deels via de collectieve vakheffing. Onder druk van de overheid is de lijn ingezet om deze collectieve financiering af te bouwen en de rekening van de BKD rechtstreeks neer te leggen bij de bloembollentelers waar de BKD de kwaliteitskeuringen uitvoert.

Of registreer je om te kunnen reageren.