Home

Achtergrond 249 x bekeken

VS overspoelt markt met dollars

De Federal Reserve in de VS besloot deze week 200 miljard dollar (128,5 miljard euro) aan kortetermijnleningen aan banken te verschaffen.

Het is de vraag of deze stap verstandig is en de kredietverschaffing aan het bedrijfsleven goed doet.
In eerste instantie reageerden de beurzen positief. De S&P Index noteerde bijna 4 procent hoger en ook de AEX sloot hoger af. Het is echter volgens critici de vraag of het beleid ook op langere termijn waarde heeft.
Voor de koers van de dollar is de liquiditeitsinjectie geval nadelig. Meer dollars op de markt betekent ook een lagere eurokoers. Een euro is nu 1,55 dollar waard. Goed voor de Amerikaanse uitvoer, mogelijk negatief voor exporteurs elders.
De reden voor de val van de dollar blijft niet beperkt tot Federla Reserve die de markt overspoelt met dollars. De S&P Index verloor gisteren, een dag na de kredietgolf, alweer 1 procent. Hieruit spreekt volgens marktanalisten een dieper wantrouwen tegenover de markt.
De uitvoer van Duitsland neemt nog altijd toe, ondanks de dollarval. De Europese productie nam in januari veel sneller toe dan verwacht. Op jaarbasis groeide de Europese productie met 3,8 procent terwijl analisten rekenden op slechts 2,6 procent.
Voor de Nederlandse agribusiness komt de VS als handelspartner pas op de zesde plaats na Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Italië. De Nederlandse landbouwexport naar Japan is jaarlijks 660 miljoen euro waard.
Toch denken weinigen, inclusief voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank, dat Europa een eiland blijkt te zijn. In april ontmoeten leiders van de G7 elkaar over de zin van gecoördineerd inkopen van euro’s. In het jaar 2000 was dit het antwoord op een historisch lage waarde van de euro ten opzichte van de dollar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.