Home

Achtergrond 237 x bekeken

Twijfels over Belgische voorraadcijfers appels

Belgische veilingen beschikken over fors meer appelen dan de officiële voorraadcijfers aangeven.

Dat stelt veiling Haspengouw na navraag bij andere Belgische veilingen. De Belgische voorraadpositie is voor Nederlandse telers erg belangrijk, aldus afzetorganisatie The Greenery.

De Belgische voorraad is groter dan vorig jaar. De officiële statistieken van de Belgische overheid kloppen niet, meent fruitveiling Haspengouw. België is voor de verkoop van Jonagold een belangrijke concurrent voor Nederland. De lagere voorraadschatting van de Belgische overheid lijkt het gevolg van een nieuwe tellingsystematiek.

"Contacten met de collega’s liegen er niet om. Overal en in alle veilingen zijn de voorraden hoger. Men spreekt er niet van min 4 maar van plus 10 procent", stelt de veiling in het ledenblad.

Vrijwel alle Europese landen hebben in januari een hogere voorraad dan vorig jaar. Vooral in Engeland en Oostenrijk zijn de voorraden fors hoger. In Nederland lag in januari de voorraad nog 8 procent hoger dan in 2007. Dat is teleurstellend omdat verwacht was dat Oost-Europa meer appels uit het Westen zouden importeren na de misoogst in deze teeltgebieden.

Volgens Bert Wilschut, relatiemanager hardfruit bij The Greenery, is de Belgische voorraadpositie uiterst belangrijk voor de Nederlandse afzet van appels. Volgens Wilschut past de discussie over de Belgische cijfers bij de ontwikkeling in andere jaren.

"België is niet altijd helemaal open over de cijfers. Het is wel zo dat ze de laatste maanden veel volume hebben verkocht. Dus de waarheid zal wel ergens in het midden liggen."

Zelf noemt Haspengouw de cijfers van de Belgische overheid niet relevant. Zowel Haspengouw als de andere Belgische veilingen konden gisteren niet verder toelichting geven op de cijfers.

Of registreer je om te kunnen reageren.