Home

Achtergrond 349 x bekeken

Traditioneel teeltsysteem bij paprika op de schop

Om een noodzakelijke hogere productie bij paprika’s te bereiken is het nodig af te stappen van het huidige teeltsysteem en te kiezen voor een roulerend teeltgotensysteem (RTS).

Dat stelt Stefan Persoon van het bedrijf Inno-Agro gisteren op de landelijke paprikadag van LTO Groeiservice in Nieuwegein.
Opvallend bij de paprikateelt is dat er de laatste tien jaar nauwelijks sprake is van een productiestijging. "Alle nieuwe ontwikkelingen in de paprikateelt hebben hooguit 10 procent meerproductie per vierkante meter opgeleverd", stelt Persoon. "Dat is zeker in vergelijking met de tomatenteelt laag te noemen. Nu kan een grote slag worden geslagen, wanneer paprikatelers overstappen op een roulerend teeltgotensysteem. Belangrijke oorzaak waardoor ongeveer 40 procent meer kilo’s paprika’s kunnen worden geoogst is de optimale ruimtebenutting bij gebruik van een dergelijk teeltgotensysteem. Nu gaat veel van invallend zonlicht verloren en valt tussen de gewasrijen op de paden terecht. Bij RTS staan de rijen veel dichter op elkaar en verschuiven van kap naar kap. Verder geldt als voordeel dat alle werkzaamheden op één centrale plaats kunnen worden uitgevoerd. Dat levert arbeidsbesparing op, maar is niet spectaculair."

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.