Home

Achtergrond 157 x bekeken

Telers willen vasthouden aan interventiebeleid

Nederlandse afzetorganisaties willen vasthouden aan de mogelijkheid van preventieve interventie bij overaanbod.

Volgens koepel DPA willen telers dat LNV dit opneemt in de nationale strategie bij de hervorming van de gemeenschappelijke marktordening.

De nieuwe regeling voor GMO (gemeenschappelijke marktordening voor groente en fruit) laat meer ruimte voor nationaal beleid. De nationale strategie waaraan het ministerie van LNV nu werkt, is daarvan een weerslag. Een conceptversie daarvan circuleert nu binnen de sector. DPA heeft al laten weten te willen vasthouden aan de mogelijkheid van beperkte interventie.

"De Europese regeling laat de mogelijkheid van crisispreventie open, maar LNV heeft dat niet opgenomen in de nationale strategie. Wij willen aan het instrument vasthouden, zeker omdat de Belgen dat ook lijken te doen", stelt DPA-secretaris Ad Klaassen.

In de nieuwe regeling is de mogelijkheid voor interventie juist verminderd, maar de sector wil toch vasthouden aan het instrument. "We denken dat er marktsituaties denkbaar zijn, waarbij het goed kan uitpakken, zoals bij de afzet van fruit in moeilijke afzetjaren. We zijn er zelf geen voorstander van, maar als voor iedereen de mogelijkheid blijft bestaan, moet dat ook voor ons gelden."

De nationale strategie is nog niet definitief, laat het ministerie weten. Het stuk is nog niet openbaar tot het definitief is. De reacties van de sector worden afgewogen en mogelijk ingepast in de eindstrategie, stelt een woordvoerder.

Volgens Klaassen is een grotere bevoegdheid van nationale overheden in de nieuwe GMO een vooruitgang. "Het was moelijk een regeling voor 27 landen gelijk uit te leggen." De nationale invulling maakt het belang van nationale afstemming tussen landen groter, stelt Klaassen. DPA heeft het ministerie dit meegedeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.