Home

Achtergrond 243 x bekeken 17 reacties

'Stop met transport over lange afstand van slachtvee'

Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties beginnen vandaag een campagne tegen de langeafstandtransporten die volgens hen niet mogelijk zijn zonder leed en dood onder de dieren te veroorzaken.

De groeperingen, waaronder de Dierenbescherming, Dier en Recht en World Society for the Protection of Animals (WSPA), wijzen op een alternatief voor de transporten, namelijk dicht bij de stal slachten. Belangstellenden kunnen vanaf donderdag op internet een petitie tekenen die uiteindelijk wordt aangeboden aan de Europese Commissie.

Volgens Sandra Albers, directeur WSPA in Nederland, is het de hoogste tijd voor verandering. "De wreedheden die miljoenen dieren tijdens onnodige transporten jaarlijks moeten doorstaan, zijn volledig onacceptabel in de 21e eeuw. Daar moet een einde aan komen.''

De dierenbeschermers wijzen erop dat elke week miljoen slachtdieren over lange afstand worden vervoerd. Ondanks de bestaande regels is het vrijwel onmogelijk dieren duizenden kilometers te vervoeren zonder dat dit leed veroorzaakt, vinden ze. "De Europese regels blijken in de praktijk niet te voldoen. Ze worden vaak overtreden en er is nauwelijks controle op naleving ervan. Buiten Europa zijn de regels vaak nog slechter.''

Per jaar gaan ongeveer twee miljoen varkens uit Nederland naar Spanje en Italië. Ongeveer 1,6 miljoen jonge varkens worden naar het buitenland vervoerd om daar te worden afgemest. Ook reizen bijvoorbeeld varkens uit Duitsland naar Nederland om hier te worden geslacht, terwijl ze als big al van Nederland naar Duitsland werden vervoerd.

De Tweede Kamer toonde zich de afgelopen tijd herhaaldelijk bezorgd over misstanden tijdens veetransporten. Ex-informateur Rein Jan Hoekstra komt medio maart met zijn bevindingen van onderzoek naar de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), de dienst die onder meer veetransporten controleert. Een onlangs opgedoken VWA-rapport maakte duidelijk dat er in 2006 nogal wat mankeerde aan dat toezicht.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Marion Everaarts

  Wat ben ik blij dat er eindelijk aandacht is voor de ellende van dieren bij lange transporten! Ik hoop dat de conclusie mag zijn dat slachtvee NIET levend vervoerd mag worden.

 • no-profile-image

  Polleboer

  Ik vind 100 km al wel heel ver. Dat is ook al ca. 2 uur in de bus onder erbarmelijke omstandingheden. Zeker als je iets langere benen hebt dan gemiddeld (of iets dikker), en dan heeft de Nederlanse jeugd tegenwoordig.
  Vliegen is dus so-wie-so geen verantwoord transport.

 • no-profile-image

  slachter

  al willen ze de lange afstand transporten stoppen moeten ze maar eens beginnen met de tarieven voor keuren van vee en vlees te verlagen op de slachterijen dan word er in nederland meer geslacht omdat het dan goedkoper is

 • no-profile-image

  Floor

  Ik hoop dat dezelfde mensen die blij zijn met dergelijke berichten, dan ook geen bezwaar maken tegen de komst van 'megabedrijven' waar op één terrein vee verzorgt wordt, voer geteeld en uiteindelijk vee geslacht wordt.
  Helaas overheerst dan opeens weer het not-in-my-backyard-idee, en het kopen-bij-de-kiloknaller-gedrag.

 • no-profile-image

  .

  zeer goed gesproken, skippy. blijkbaar zijn alle verstandige mensen uit nederland vertrokken

 • no-profile-image

  Skippy

  Wat zeuren al deze nederlandse bekrompen dieren activisten over lange afstanden. Nederland zag afgelopen week wel weer wat voor volk het is bij paul de leeuw. Well done Paul! Lange afstanden? In nederland weten ze niet eens wat dat is. Ik woon op een station van 800.000 ha. 500 km van het dichts bijzijnde plaatsje en 1600 km van de eerste veemarkt. ik ga 1 keer in de 2 weken met een road train naar Perth en de dieren hebben helemaal niks te lijden als je je trailers maar niet te vol stopt en de grote stieren van 1200 kg niet by een paar pinken stopt gaat alles goed. dus nederlandse mensen doe niet zo zielig en denk eens logisch na.

 • no-profile-image

  Joost Eggink

  06 mrt 2008 08:11

  Beste Marion,

  Dit was jouw reactie:
  Wat ben ik blij dat er eindelijk aandacht is voor de ellende van dieren bij lange transporten! Ik hoop dat de conclusie mag zijn dat slachtvee NIET levend vervoerd mag worden.
  Geplaatst door Marion Everaarts, Gulpen

  Graag wil hier op reageren:
  Slachtvee MAG (bij de wet) alleen LEVEND vervoerd worden.Als het vee dood is,spreken we niet meer van slachtvee,maar van kadavers.

  Met vriendelijke groet,
  Nuchter vakverstand,Oost Gelre.

 • no-profile-image

  gli

  Wat zijn mensen (mega-ondernemers)ineens bewogen met het lot van dieren!!
  En wat een plussen zijn er ineens voor megabedrijven!! En laat dat nu nog waar zijn ook!!
  Maar is het diep in de ziel van die mensen (mega-ondernemers) niet gewoon: we willen veel geld verdienen. En als het moeilijk anders kan schakelen we al die kleintjes gewoon uit!! We hebben niks tegen die kleintjes, maar ja dan hebben ze pech gehad als het niet meer lukt! Kunnen wij ook niet helpen! Hadden ze maar beter op moeten letten en er wat meer uren in moeten steken! Geef ze een hand(je) vol geld dat ze een beetje stil zijn en dan loopt de zaak zoals het behoort!!. Wij hebben er nu een keer aardigheid aan om groot, liever nog: heel groot te worden! Dat mag men ons toch niet kwalijk nemen? De hele maatschappij wil het toch? Groot, groter, steedst groter, het allergrootst?
  Mensen: het kapitaal (het geld) zal altijd na korte of na langere tijd overwinnen!!!
  En: let op! Ik ben geen linkse rakker!!! Wel een realist!!!

 • no-profile-image

  Joris

  Heet van de naald :
  Volgende week wordt begonnen met de afbraak van de hoogbouw in de Bijlmer.
  Ook in andere steden zal de hoogbouw worden aangepakt.
  Het is mensonteerend om mede burgers te stapelen in zogenaamde "mensen"flats
  Er zal vanaf nu alleen nog laagbouw zijn.....

 • no-profile-image

  F. Kesselaer

  De verschrikking van de veetransporten moet gestopt worden. Ik ben geen vegetarier, maar als ik in de supermarkt verpakt vlees wil kopen en ontdek dat er gesjouwd is met de dieren, dan koop ik dat vlees absoluut niet.

 • no-profile-image

  karkas

  een geslacht dier, dat nog niet uitgebeend is heet een karkas. een kadaver is ook een dood dier, doorgaans niet geslacht. wordt normaal gesproken in een destructiebedrijf verwerkt of ligt in een zogenaamd natuurgebied weg te rotten, bah.
  ziet eruit als 7gaktd moet in het hokje. leuk, maar niet makkelijk. net de belasting.

 • no-profile-image

  Roel

  Allemaal onzin de veeauto s van tegenwoordig zijn zo modern dat de dieren prima reizen ze hebben een betere reis dan de mensen die met de bus naar spanje gaan dus gewoon doorgaan het is beter voor de prijzen.

 • no-profile-image

  ikke

  Ik hoop dat er per direct een verbod komt voor burgers op vacantie met hun kinderen verder als 100 km van huis. De transsport wagens van tegen woordig zijn voorzien van airco pertinent water enz enz de wagens zijn op en top.

 • no-profile-image

  Boerin

  Ook hier geld voor: leg niet alle schuld bij 1 partij, bv. de transporteur, het is iets waar allemaal over na moeten denken, politiek, vervoerssector, agrarische sector en ook de consument. Lees de stickers op het vlees, en als er bv.staat: gefokt in Ierland, gemest in Belgie, geslacht in Duitsland en verpakt in Nederland, Laat het dan liggen, en maak duidelijk dat je dat als consument niet wilt en neem het niet mee omdat het zo lekker van prijs is!

 • no-profile-image

  dier

  @marion
  U bent cker ook lid van de marianne thieme sekte....brrr eng die lui.......
  De dieren in Nederland zijn gelukkig gezonder dan marianne:-)
  doe niet zo raar mens, ga ant werk doe wat nuttigs

 • no-profile-image

  Hanny

  Zeker, verkopers van vlees moeten ook leven, transporteurs ook (met die dieselprijzen etc.) Dat het goedkoper is in het buitenland te slachten is logisch maar dan moeten de verkopers bij de belastingdienst zijn en niet bij die arme dieren. Transporteurs: jullie vervoeren geen dode materie maar een levende have. Ik ben ook niet vies van een lekker stukje bief, ik zou zelfs mijn eigen paard op eten als ik niks te eten meer zou hebben. Maar dan wel hier slachten en niet eerst op transport zonder eten en drinken. Alle ellende komt door die gekke accijnzen waar de consument de dupe van is. Mensen met een smalle beurs en een kindje boeit het niet waar het vlees vandaan komt, sticker of niet er moet eten op tafel komen met een beetje vlees.
  Als de nederlandse bedrijven het ergens anders moeten gaan zoeken om iets om te zetten moeten we bij de overheid zijn.

 • no-profile-image

  Nita van Sidderen Maas

  Weg met de veetransporten over lange afstanden!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.