Home

Achtergrond 186 x bekeken

Steun phytophthora-aanpak

Het Productschap Akkerbouw (PA) neemt de aanpak van de schimmelziekte Phytophthora infestans serieus. De organisatie gaat intensiever contoleren op afvalhopen.

Bovendien wil het productschap dat hogere boetes worden uitgedeeld bij het niet naleven van de regels. Boeren hebben een broertje dood aan extra regels en controledrift, maar in dit geval moeten zij het idee van het productschap van harte ondersteunen. Dat doen zij ook, want de verscherpte aanpak die het schap voorstaat komt grotendeels voort uit de wensen van aardappeltelers.

Uit een evaluatie van de huidige aanpak blijkt dat controles werken. De meeste telers die van controleurs van de NAK een gele kaart hebben gekregen omdat zij een afvalhoop niet correct hebben afgedekt, hebben het probleem aangepakt. Uitbreiding van de controles zal tot meer ontdekkingen van niet of verkeerd afgedekte afvalhopen leiden en, gezien de correcties die telers in reactie daarop aanbrengen, daarmee verdere verspreiding van phytophthora voorkomen.

Het succes van de bestrijding kan verder worden vergroot, als de boetes omhoog gaan. Het is jammer dat het PA die door telers gedeelde overtuiging niet kan preciseren en alleen een voorstel tot verhoging kan doen. Een duidelijk bedrag of percentage werkt verhelderend én motiveert de regels na te leven. Ook dat zet zoden aan de dijk.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.