Home
Achtergrond
217 x bekeken
Starre rol van ECB nog altijd onder vuur
Voorzitter Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) is roepende in de woestijn.
Hij houdt vast aan zijn heilige taak, het bestrijden van inflatie, en weigert de rente van 4 procent te verlagen. In het hervonden consumentenvertrouwen in Duitsland heeft hij een nieuw argument.
In de markt wordt toenemend gevraagd om een andere richting. Minister van Financiën Wouter Bos erkende onlangs dat er een grote kans bestaat dat na het Britse Northern Rock meer Europese banken omvallen.
In het Verenigd Koninkrijk schoot de overheid te hulp, net als in de VS in het geval van Bear Stearns. Wat gebeurt nu wanneer een bank in pakweg Griekenland of Portugal in de problemen komt? Wie trekt de portemonnee? "Ik hoop dat het niet nodig zal zijn onze vastberadenheid te tonen", aldus Bos.
De ECB vervult niet de rol van toezichthouder op financiële markten en is aanzienlijk minder activistisch van aard dan haar Amerikaanse collega. "We hebben een instantie nodig die als laatste mogelijkheid verlener kan optreden", aldus Katinka Barysch van het Centrum voor Europese Hervorming.
Het Europese beleid bevindt zich enigszins in een spagaat en is zoals vaker volgens critici meer een politiek compromis dan een logische keuze. Nationale overheden reguleren de financiële markten en kunnen met belastinggeld banken redden. Ze zijn echter niet in staat geld bij te printen. Bovendien mogen zij anders dan centrale banken geen leningen verschaffen.
Ten tweede, stellen critici, kunnen de taken van een toezichthouder (de nationale overheid) en de rol van een centrale bank niet gescheiden worden. Conclusie: de Europese Centrale Bank verdient meer bevoegdheden opdat iedereen weet wie de operatie leidt. Dit zorgt voor het vertrouwen dat de markt nodig heeft.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.