Home

Achtergrond 162 x bekeken

Sporen verdronken eiland Bosch gevonden

Onderzoekers van de Stichting Verdronken Geschiedenis hebben voor het eerst sporen gevonden van het verdronken eiland Bosch, onder de oostpunt van Schiermonnikoog.

Het eilandje lag tot 1570 tussen Schiermonnikoog en Rottummeroog, maar werd door de Allerheiligenvloed verzwolgen. Dankzij historische kaarten was al langer bekend dat er in de buurt van Schiermonnikoog een eilandje moet hebben gelegen.

Onderzoekers van de stichting hebben nu met grondradarbeelden het bewijs daarvan gevonden. Volgens een woordvoerder laten de beelden op een diepte van 3 à 4 meter verstoringen in de bodemopbouw zien, wat er op wijst dat op die plek vroeger een eiland lag.

Of het eiland bewoond werd is nog onduidelijk. Wel blijkt uit kronieken dat er regelmatig een officiële strandjutter op Bosch aanwezig was om aangespoelde voorwerpen te verzamelen. Tijdens het onderzoek met de radar zijn geen oude objecten in de bodem aangetroffen. De beelden zijn daar te grof voor, aldus de woordvoerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.