Home

Achtergrond 178 x bekeken 11 reacties

Solana: Klimaatverandering leidt tot conflicten

De verandering van het klimaat is een bedreiging voor de internationale veiligheid, met name in staten en regios die al kwetsbaar zijn.

Dat staat in een rapport dat EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en Eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner van Buitenlandse Betrekkingen tijdens de Europese top van regeringsleiders deze week in Brussel presenteren.

De twee willen de regeringsleiders wijzen op de gevaren zoals het verliezen van vruchtbare grond, het tekort aan water en bijbehorende droogtes, het verminderen van visaantallen in de zee en voedselschaarste.

Deze problemen kunnen leiden tot zogenaamde milieu-migratie, waarbij mensen uit hun aangetaste omgeving vertrekken. Dergelijke migratie kan tot grote conflicten leiden in de overgangs- en bestemmingsgebieden, aldus het rapport.

De opstellers van het rapport geven een aantal voorbeelden van regio's die in conflicten kunnen raken vanwege de klimaatproblemen. Afrika wordt daarbij als belangrijkste en meest kwetsbare gebied genoemd. Darfur heeft nu al te maken met grote conflicten als gevolg van de watertekorten, het verlies van vruchtbare grond en de bijbehorende migratie van miljoenen mensen.

Ook het Midden-Oosten is kwetsbaar, waar zo'n twee derde van de Arabische wereld afhankelijk is van water uit een ander land, terwijl de bestaande rivieren langzaam opdrogen, met alle gevolgen voor Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië.

Het teveel aan water vormt dan weer een probleem voor het zuiden van Azië, waar de in aantal toenemende bevolking wordt blootgesteld aan overstromingen met bijbehorende ziektes. Ook hier spelen volgens het rapport conflicten een rol die leiden tot ongecontrolleerde migratie als gevolg van de milieuproblematiek.

Solana en Ferrero-Waldner vinden dat de Europese Unie een voortrekkersrol moet nemen in het vinden van een antwoord op deze problemen. De EU zou daarbij meer onderzoek moeten doen naar vroegtijdige waarschuwingssystemen bij milieurampen, beter hulp moeten leveren in de getroffen gebieden en de veiligheidsrisico's van de gevolgen van de verandering van het klimaat moeten beter in kaart worden gebracht.

Alleen het aanpakken van de uitstoot van CO2 is volgens de beide rapporteurs niet voldoende. Ondanks alle maatregelen zal de temperatuur op aarde stijgen, met alle veiligheidsmaatregelen van dien, waarschuwen ze.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  farmer

  Door de torenhoge olieprijzen, de explosieve bevolkingsgroei, de opwarming van de Aarde en de sterk toegenomen teelt van biobrandstoffen dreigt de grootste voedselcrisis in de historie van onze planeet. Voor het eerst zullen voedseltekorten niet beperkt blijven tot de Derde Wereldlanden, maar zullen ook de moderne Westerse industrielanden getroffen worden.

  Volgens de Voedsel-en Landbouworganisatie van de VN hebben al 36 landen, waarvan 21 Afrikaanse, te maken met grote voedseltekorten waar snel extra hulp voor nodig is. De Wereldbank stelt dat de voedselprijzen sinds 2000 met 75% zijn gestegen, terwijl tarwe zelfs 200% meer is gaan kosten. De prijzen van rijst en sojabonen staan op recordniveau en ook de prijs van bemestingsproducten is in vijf jaar tijd met 150% gestegen.

  Greg Barrow van het VN-Wereld Voedsel Programma (WFP) zegt dat er snel $500 miljoen extra nodig is om zo'n 73 miljoen mensen in Afrika, Azië en Centraal Amerika van noodhulp te voorzien. Tevens merkt hij op dat de tekorten zich niet langer alleen voordoen in landelijke gebieden, maar ook in stedelijke. 'Er ligt wel voedsel in de winkels, maar het is zo duur dat de mensen het niet kunnen betalen.'

  Op diverse plaatsen in de wereld, zoals in Mexico, Senegal, Mauretanië, Yemen en ook in Engeland zijn er al publieke protesten tegen de hoge voedselprijzen. India rapporteert dat er vorig jaar maar liefst 25.000 boeren zelfmoord pleegden vanwege het voortdurende graantekort en hun hoge schuldenlast.

  Ook in het Westen dreigt voor het eerst schaarste aan voedsel. Sommige voedselsoorten zullen zo duur worden dat ze wellicht uit onze supermarkten zullen verdwijnen.

  De vooruitzichten voor de toekomst zijn zeer zorgelijk. De Wereldbank voorspelt dat de vraag naar voedsel in 2030 verdubbeld zal zijn. Ondertussen zorgen de stijgende temperaturen in veel landen voor mindere of mislukte oogsten. Dit probleem wordt versterkt door aanhoudende droogte, ontbossing en de sterk toegenomen vraag naar biobrandstoffen.

  Robert Zoellick, president van de Wereldbank, zegt dat de sluimerende honger een vergeten onderwerp is bij de VN. 'Maar inmiddels hebben de sterk gestegen voedselprijzen en de dreiging van hongersnoden en politieke instabiliteit ervoor gezorgd dat het een zaak van de hoogste urgentie is geworden.'

  EN MAAR GOEDE LANDBOUWGROND OMZETTEN NAAR NATUUR HIER IN NEDERLAND

 • no-profile-image

  johan

  Dan zijn ze hier in Nederland kortzichtig, steeds meer landbouwgrond wordt opgeofferd voor Natuur. Wanneer houdt dat nu eens eindelijk op.

 • no-profile-image

  gert

  nederlandse politici zijn horende doof en ziende blind en dromen alleen van mooie natuurlandschappen,wakker worden !!

 • no-profile-image

  a nonymus

  het is met water net als met geld; er is teveel van of te weinig en het zit ook nooit op de goede plek. waar in veel van de in het artikel genoemde landen geen gebrek aan is zijn wapens en corruptie. zou dat een deel van de oorzaak zijn van de bedroevende omstandigheden van het overgrote deel van de mensen in die landen? de beste aanpak schijnt te zijn, het grote geboefte (de regeringen en handlangers) de "geldweg" naar het westen af te snijden. follow the money, dan krijg je de vuiligheid boven tafel. maar ja, dan worden de procententrekkende medeprofiteurs-met-boter-op-het-hoofd in ons eigen politiek-industrieel complex getroffen in hun riante bonussen en waar moeten dan al die uitgerangeerde politici en baantjesjagers dan naartoe.
  nunogdecyfersenlettersverwrongencodeinhethokjejagenwantandersvliegtdepostduifniet denk 6ee8h0 fout, nu axs4k7

 • no-profile-image

  -

  Wanneer gaan we nu eens naar de toekomst kijken, i.p.v. te luisteren naar al die natuurfreaks!!!

 • no-profile-image

  farmer

  Ik wilde alleen uitdrukken dat voedsel en water straks een heel groot probleem gaat worden!!! En dat het zeker immigratie van mensen het gevolg ervan is. Laat staan dat er derde wereldoorlog komt, vanwege het voedsel en water tekort.

 • no-profile-image

  Johan

  farmer, het noorden heeft het helemaal goed;
  EU geeft geen correct beeld van de aankomende tsjunami van miljoenen vreemdelingen uit niet westerse gebieden naar Europa.
  Die Tsjunami heeft niets met het klimaat te maken maar alles met de enorme voortplantings capaciteit van semi-primitieve volkeren. Geholpen door gigantische miljarden ontwikkelingsteun zijn de bevolkingsaantallen sinds WOII ver-7 tot 10 voudigd in alle Moslemlanden en Afrikaans gebieden.
  Egypte bv houd zijn bevolking etende dmv miljarden steun, zogaat het terwijl de vrouwen als fok-zeugen worden gehouden, zonder enige geboorte beperking gemiddeld 6-8 kinderen per vrouw.
  Al deze aanzwellende generaties hebben geen economische vooruitzichten en worden door dictaturen in bedwang gehouden.
  Ze willen dolgraag naar Europa en de US, ze staan te popelen ook al om dat de witte elites het goed hebben gevonden dat er reeds 10-tallen miljoenen EU ingestroomd zijn is er een levendige informatie uitwisseling totstand gekomen en helpen de parallelle samenlevingen van inburgeringsresistente semi-primitieven hun landgenoten via mensensmokkelaars de EU in tekomen. Vooral met leiders als Zapatero, Blair, Verhofstad, Balkenend/Bos, en dat soort linkse leiders is de aanzuigende werking weer enorm omdat men er op rekend dat er wel weer eenpardon komt en ze mogen blijven.

 • no-profile-image

  farmer

  Ik vraag me sterk af of Nederland nu eindelijk het beleid gaat aanpassen t.o.v de landbouw en de "natuur".

 • no-profile-image

  bas

  Klimaatverandering zal je toch altijd wel houden

 • no-profile-image

  Herman

  De oplossingen zullen in Afrika zelf moeten worden gezocht Afrika heeft een enorm groot produktie potentieel daar kan de hele wereld wel van eten maar de infrastructuur zowel in kennis als in politieke sabiliteit als in infrastuctuur voor vervoer het ontbreekt allemaal het enige land in Afrika dat zijn weg redelijk gevonden heeft is Tanzania dat moet in Afrika uitgedragen worden en dan valt het met de voedselschaarste echt wel mee. Europa moet duizend maal actiever worden in afrika met ontwikkelingshulp anders gaan de VS en China met Afrika aan de haal. Ze zijn nu al zeer actief en dat zijn nu de landen die nog nergens sabiliteit hebben gebracht. Blijft overeind dat we niet meer landbouwgrond kwijt moeten in Nederland

 • no-profile-image

  Van der Wallen

  Zou Mw Verburg na deze woorden eindelijk haar beleid van het omzetten van goede landbouwgrond gaan herzien? Ik vraag me af of ze ambtenaren hebben met een wereldwijde blik. Bij de meeste stopt het verstand bij EHS en Natura 2000. Het CO2 verhaal is prima op te lossen in combinatie met verruiming van de normen voor dierlijke mest. HET MESTOVERSCHOT IS IN INMIDDELS VERANDERD IN EEN TEKORT.
  Wereldwijd is er een tekort aan fosfaat. LTO dient daarom te pleiten binnen de Europese commissie voor aanwending van meer dierlijke mest, met de volgende voordelen:
  1. minder co2 uitstoot door minder industriële fosfaatwinning
  2 minder co2 uitstoot door minder kunstmestproductie
  3. minder mesttransport leidt tot besparing fossiele brandstof en minder co2-uitstoot
  4. melkveehouders en akkerbouwers kunnen door meer dierlijke mest aanwending betere productie generen en dus meer co2 vastleggen. (nu zijn de weiden geel, dus dan vindt er ook geen co2 reductie plaats door gebrek aan fotosynthese op grasland)!!
  5 . Nederland (en Europa) voorziet meer in de wereldwijd groeiende voedselschaarste
  6. er wordt voorkomen dat schaarse regenwouden gekapt moeten worden voor voedselproductie.
  U ziet het een win-win situatie.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.