Home

Achtergrond 306 x bekeken

SER laat mogelijkheid kernenergie open

De Sociaal-Economische Raad (SER) vindt dat het kabinet alle mogelijkheden voor onze toekomstige energievoorziening open dient te laten, dus ook kernenergie.

Het kabinet zou over twee jaar, als er een evaluatie komt van het klimaatbeleid, uitbreiding van kernenergie moeten heroverwegen.
In het akkoord van de regeringscoalitie staat dat er in deze kabinetsperiode geen nieuwe kerncentrales worden gebouwd.

De vertegenwoordigers van Natuur en Milieu en de Vereniging Milieudefensie, die waren toegevoegd aan de SER-commissie die het advies opstelde, zien geen aanleiding om het kabinet op te roepen tot de heroverweging.

Binnen de Sociaal-Economische Raad, die het rapport vrijdag zal vaststellen, wordt verschillend gedacht over het probleem van kernafval en de veiligheid van kernenergie. Wel adviseert de SER in 2010 alle opties voor elektriciteitsopwekking serieus en op een gelijkwaardige manier op hun wenselijkheid te onderzoeken. Dat moet dan op basis van de criteria betrouwbaarheid, milieubelasting, veiligheid en betaalbaarheid. Bij eventuele uitbreiding van kernenergie moeten eisen, ”randvoorwaarden”, worden betrokken rond uraniumwinning, afvalproblematiek, het gevaar dat nucleair materiaal in verkeerde handen komt (proliferatie) en de wijze van doorberekening van kosten.

In een reactie stellen Natuur en Milieu en Milieudefensie dat de toelichting van het SER-advies getuigt van een grote verdeeldheid. ”Werkgevers blijven voor kernenergie, maar de vakbeweging en de milieuorganisaties vinden die niet veilig en duurzaam.”

De milieugroeperingen verklaren de discussie over kernenergie niet taboe, maar ze verwachten binnen enkele jaren geen technologische doorbraken die kernenergie veiliger maken. Wel noemen ze het ”winst”, dat alle partijen, inclusief de werkgevers, het er over eens zijn dat het kabinet maximaal moet inzetten op hernieuwbare energie en energiebesparing. Ze vinden dat dit nu onvoldoende gebeurt.

Greenpeace noemt het SER-advies in een reactie misleidend. ”Het is een doorzichtige truc van werkgeversorganisatie VNO-NCW om de discussie over kernenergie weer op te rakelen. Het leidt af van waar het om moet gaan: haast maken met schone energie en efficiëncy.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.