Home

Achtergrond 329 x bekeken 1 reactie

Rob Houwer maakte film voor Boerenpartij

Filmproducent Rob Houwer, onder meer verantwoordelijk voor Turks Fruit en Soldaat van Oranje, blijkt in 1966 een korte tv-film te hebben gemaakt voor de Boerenpartij.

De film is ontdekt door het VPRO-programma OVT, dat een documentaireserie maakt over de geschiedenis van de Boerenpartij. De film is ooit uitgezonden in de Zendtijd voor Politieke Partijen, maar niemand wist dat de toen 28-jarige Rob Houwer de maker was. Centraal in de productie staat de boerenopstand uit 1963 in Hollandscheveld. Deze opstand, gericht tegen de heffingen die het Landbouwschap de boeren oplegde, stond aan het begin van het succes van de Boerenpartij.

Hendrik Koekoek, zelf afkomstig uit Hollandscheveld en oprichter van de partij, wierp zich op als leider van de zogenoemde 'opstand der vrije boeren'. Vanaf dat moment nam de populariteit van de partij aanzienlijk toe.

Rob Houwer, inmiddels 70, zegt zich weinig meer van de boerenfilm te herinneren. Hij werd toentertijd gevraagd door hoteleigenaar en Boerenpartijlid Nico Verlaan, bij wie hij regelmatig in het logement verbleef. "Ik herinner me wel dat hij zich met een politieke partij voor boeren bezig hield'', stelt Houwer. "Maar verder laat mijn herinnering me in de steek.'' Volgens Verlaan is de producent ,,goed betaald'' voor de film.

De compilatie bestaat uit foto's van de opstand in Hollandscheveld, omdat er van de gebeurtenis zelf geen filmmateriaal beschikbaar was. De foto's zijn snel achter elkaar gemonteerd en worden ondersteund door de vijfde symfonie van Beethoven.

Foto

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    g schreurs

    hoi dit is al jaren bekent dat houwer die film gemaakt heeft kijk eens naar www. opstandderbraven of leest het boek de op stand der braven. gr .g

Of registreer je om te kunnen reageren.