Home

Achtergrond 394 x bekeken 2 reacties

'Rijstbouw op droge grond mogelijk'

Met genetische modificatie kunnen planten worden ontwikkeld die op droge en zoute gronden veel beter groeien dan bestaande plantenrassen.

Dat blijkt uit onderzoek van Shital Dixit, die vrijdag promoveert aan Wageningen Universiteit. Dixit vond genen die rijstplanten in staat stellen een behoorlijke zaadproductie te leveren onder droge en zoute omstandigheden. De resultaten zijn van belang vanwege de groeiende vraag naar voedsel en de verandering van het klimaat.

Wereldwijd zijn er veel plekken die te droog of te zout zijn om te gebruiken voor voedselproductie. Door de klimaatverandering zal het areaal van dergelijke marginale gronden naar verwachting sterk toenemen.

Rassen die tegen droogte en/of zout kunnen, zouden het mogelijk maken om die marginale gronden ook te gebruiken. In de plantenbiologie zijn mechanismen bekend die planten in staat stellen zichzelf te beschermen tegen zogenoemde 'abiotische stress', zoals droogte en zout. Met de genen die deze mechanismen op gang brengen, kunnen via modificatie rassen veredeld worden.

Dixit ontwikkelde rijstplanten waarin het zogenoemde Hardy-gen extra actief is. Ze ontdekte dat de genetisch gemodificeerde planten onder droogtestress veel beter groeien dan gewone planten.

De 'Hardy-planten' bleken zuiniger om te springen met water dan gewone planten. Tijdens de indroging van de grond bleken de planten aanzienlijk minder water te verdampen, terwijl de groei in stand bleef. De planten herstelden zich nadat weer water werd gegeven en de planten bleken ook bestand tegen hoge zoutconcentraties in de bodem.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  joyce Bloem

  Helaas is mijn eerste bericht niet doorgekomen; In 2006 is het Rijstcultuur kunstwerk in het park Sawah Belanda tot stand gekomen. Kunstenaar Joyce Bloem maakte daar een sawa, een natte rijstcultuur, dat rijstproject werd begeleid door Andy Pereira. Vanaf 2007 wordt de rijst geleverd door CRA Sezione Risocolura Vercelli, Italie en de plantjes opgekweekt in de kassen van de HBO agrarische opleiding olv Gijsbert de Jong.
  Zo ook dit jaar. Is er een mogelijkheid om de nieuwe rijstsoort hiervoor uit te proberen ?
  het is een vraag aan de dhr. Dixit,
  met vriendelijke groet

 • no-profile-image

  joyce bloem

  In 2006 ben ik door een van uw ex-medewerkers, van WAgeningen Universiteit bijgestaan, hij is in 2006 naar de Verenigde Staten vetrokken. Zijn naam is Andy Pereira, rijst kwam van C.R.A. Sezione Risocoltura Vercelli,
  Ben benieuwd naar uw antwoord. We gaan in april mei weer beginnen met een nieuwe oogstaanplant
  Joyce Bloem

Of registreer je om te kunnen reageren.