Home

Achtergrond 620 x bekeken 4 reacties

Rendac: kadavers langer bewaren niet wenselijk

Rendac is geen voorstander van het verlengen van bewaartermijnen van kadavers op de boerderij door ze te koelen of in te vriezen.

Dat blijkt uit een brief die de kadaververwerker heeft gestuurd aan de PVE. De brief wordt donderdag besproken in de sectorcommissie Eieren van het productschap Pluimvee en Eieren.

In de eerste plaats wijst Rendac op het risico op het ontstaan en verspreiding van dierziekten als kadavers niet tijdig worden afgevoerd. Het bedrijf ziet geen onoverkomelijke technische problemen bij de verwerking van bevroren destructiemateriaal, maar wijst er wel op dat dit extra energie kost. Consequentie zou kunnen zijn dat Rendac extra CO2-emissierechten moet aanschaffen.

Rendac wijst er verder op dat een verlengde bewaarduur van kadavers op de bedrijven er toe leidt dat de kosten per ophaalstop voor Rendac kunnen toenemen. Dat kan volgens het bedrijf er toe leiden dat er een verschuiving in de jaarlijkse afvoerkosten tussen diersoorten kan gaan optreden.

De kosten voor de afvoer van vee en hobbydieren zouden kunnen toenemen. Rendac is dan bang dat er vooral in de groep van de hobbydierhouders dan een kans is dat zij zich gaan onttrekken aan de aanbiedplicht of meer gaan opsparen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gerrit

  Ik denk ook dat PVE zich niet moet laten leiden door deze monopolist. Of men gaat voor minder stops ivm ziekteverspreiding, of men gaat voor alternatieven zoals verbranding op bedrijfsniveau. Er zijn meer mogelijkheden dan Rendac en PVE moet hier stelling in gaan nemen. Wij zijn de aanbieders en waarom zou je een biggenton wel kunnen koelen en een los kadaver niet. Met koelen kan het aantal stops aanzienlijk teruggebracht worden.
  Hou je rug recht voormannen en laat je niet overbluffen door een bedrijf als Rendac die alleen voor hun eigen vermogen preken.

 • no-profile-image

  Boudewijn

  Volgens mij was het aanbieden van kadavers aan Rendac enkel bedoeld om ziekteverspreiding te beperken. Ik denk dat we massaal moeten overgaan op zo weinig mogelijk bedrijfsstops. Een mogelijke oplossing daarvoor is kadavers invriezen. Geeft ook meteen al een behoorlijke verlaging van de mogelijke verspreiding van ziektes. Dit kan nooit leiden tot verhoging van de ophaal kosten maar tot een verlaging. Voor het eventueel ontdooien daarna is vast ook wel een eenvoudige oplossing te bedenken . Rendac kan beter met zijn opdrachtgevers meedenken ipv proberen de kosten wederom omhoog te willen brengen

 • no-profile-image

  r

  Het is de reinste onzin, om de kadavers 1 keer per week op te laten halen, ben zelf eendenhouder, met een zeer lage uitval, soms minder dan 8 dieren per week.
  Moet hier dan een grote vrachtwagen van Rendac speciaal voor komen? Ik denk dat dit nog veel meer kost, dan dat ze 1 keer per maand komen.
  Met de huidige technieken kan ik mijn kadavers heel goed houden tot 3 a 4 weken.
  Het is gewoon weer, zelf de portomonnee spekken bij die gasten.

 • no-profile-image

  boer

  Kijk daar hebben we onze monopolist weer die puur en alleen zoveel mogelijk winst probeert te genereren over de rug van de boeren,door wie zijn ze ooit in het leven geroepen?Het wordt tijd dat kaderverwerking per bedrijf zelf zo snel mogelijk mogelijk word.Of staat er een concurrent op?Geruchtten melden dat rendac de aid waarschuwt als een boer zijn kadavers te lang opspaart.

Of registreer je om te kunnen reageren.